Depremden sonra çok yeni şeyler öğreniyoruz. Haber-Türk'te konuşan, Amerikan Üniversitelerinde çalışan profesör diyordu ki:

"22 yaşında inşaat fakültesini bitiren bir genç hemen bir ofis açıp inşaat projeleri çizmeye başlıyor. Dünyada bunun örneği yok, bu tecrübesiz mühendisin projelerini inceleyen bir kurum da yok Türkiye'de."

İşte geri kalmışlığın en güzel göstergesi.

Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımız da yaşadığı ülkenin sistemini hala öğrenememiş gara cahiller. Sosyal medyaya gelip "Bizim dünya liderimiz var" diyorlar. Almanya'da 3500 müteahhit var, Türkiye'de 45.000. "Neden bizim ülkemizde her önüne gelen inşaat müteahhidi olabiliyor?" diye kendilerine sormuyorlar.

Türkiyedekiler de ortaçağ karanlığını yaşıyor. Diyanet fetva veriyor: "Evlat edindiğin çocuğu büyütüp onunla evlenebilirsin". Bu niyette olan bir sapık evlat edindiği 6-7 yaşındaki çocuğun (Uşşaki Şeyhi Fatih Nurullah gibi) külotuna el atmaz mı?.. Evlenmek dinen caiz ise niye 18 yaşını beklesin?..

Din kılığında sapıklık, partici kılığında cahillik almış başını gitmiş. Türkiye'nin hiçbir döneminde ahlak bu kadar bozulmamıştı, cahiller bu kadar hoyratça piyasa yapmamıştı.

★★★

Türk töresi:

"Milleti han bağlar, hanı da töre bağlar; töreyi çiğneyen hanın kellesi alınır."

İnancı üstüne kurulmuştur.

İslamiyet'ten önce Türklerde devlet değil töre kutsaldır. İslamiyet'ten sonra Bedevi töresi gereği "Emirül mümine itaat farzdır" anlayışı yerleşti. Emevi ve Abbasi emirleri İslamı kendi çıkarları doğrultusunda tepe tepe kullanıyordu, onlar örnek alındı.

Günümüz siyasetindeki "Devlet kutsaldır", "Reise itaat farzdır", "Lider eleştirilmez" düşüncesinin tarihi kökleri işte bu Bedevi anlayışının devamıdır.

Türk'ün yüzyıllar önceki töresi çağdaş dünyanın "katılımcı demokrasi" anlayışının ta kendisidir.