CiddiGazete- Dolar/TL, Noel tatili nedeniyle haftaya hacimsiz başlayan piyasalarda hafif düşüşle işlem görmesinin ardından, tekrar sınırlı yükselişe geçerek yeni tarihi zirvesine ulaştı.

Cuma günü 29,2395 ile haftayı kapatan dolar/TL, bu sabahki 29'un altındaki seviyelerinden tekrar yükselerek, 29,2950 ile yeni zirve seviyesini gördü.

Yılın son haftasında takip edilecek önemli veriler arasında, yarın açıklanacak kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi yer alıyor. Bu hafta ayrıca, perşembe günü açıklanacak aralık ayı ekonomik güven endeksi izlenecek.

Yılın son işlem günü olan cuma gününde ise borç stoku, bankacılık aylık verileri, iç borçlanma stratejilerinin de açıklandığı yoğun bir veri gündemi olacak.

Bu hafta ayrıca, yapılacak toplantıların ardından 2024 yılında uygulanacak asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

MERKEZ'DEN 3 YENİ KARAR

Merkez Bankası geçen hafta politika faizini 250 baz puab daha artırarak yüzde 42,5'e yükseltirken; dezenflasyon için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını, parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlanacağını açıkladı.

Kahveye gübre fişi! AKP'li çıktı Kahveye gübre fişi! AKP'li çıktı

TCMB faiz kararı ile eşzamanlı olarak üç karar daha açıkladı. Buna göre, yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranı yüzde 4'e indiriliyor. Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla da Türk Lirası depo alım ihaleleri başlatıldı.

OCAKTA FAİZ ARTIŞI BİTİYOR MU?

Piyasalarda ocak ayında yapılacak son bir artışla faiz artırım sürecinin sonlandırılacağı beklentisi oluşmaya başladı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, "Faiz artırım sürecinin Ocak toplantısında 250 baz puanlık son artışla yüzde 45.0 seviyesinde tamamlanacağı sinyali verildiğini düşünüyoruz... Bu düzeydeki faizin gelecek yıl ortasına kadar korunmasını bekliyoruz" dedi.

Son artırımla birlikte TCMB, haziranda 650 baz puan, temmuzda 250 baz puan, ağustosta 750 baz puan, eylül, ekim ve kasımda 500'er baz puan olmak üzere toplamda 3 bin 400 baz puan faiz artırmış oldu.

ABD ve Avrupa'daki piyasaların neredeyse tamamı Noel tatili nedeniyle bugün kapalı kalırken; Japonya'nın Nikkei endeksi, geçen hafta S&P 500 ve Nasdaq endekslerinin de pozitif seyrinde etkili olan ABD'de faiz indirimi beklentilerinin desteğiyle yükseldi.

(Reuters)