CiddiGazete- ABD'de gelecek yıl yapılacak seçimlere iddialı bir giriş yapmak isteyen ve seçim mitinglerine başlayan Cumhuriyetçilerin aday adayı Donald Trump'ın seçim sürecini etkileyecek bir gelişme yaşandı.

Colorado Eyaleti Yüksek Mahkemesi, yapılan oylama sonucunda, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın eyalette ön seçimde yarışamayacağına karar verdi. Alınan kararla Trump'ın ismi Colorado'daki oy pusulalarından çıkarıldı.

Colorado Yüksek Mahkemesi, 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen kanlı baskındaki rolü nedeniyle Trump'ı diskalifiye etmeye karar verildiğini açıklarken, bunu da ABD Anayasası'nın 14. maddesine dayandırdı.

Dubai sular altında kaldı Dubai sular altında kaldı

ABD Anayasası'nın 14. maddesinin 3. fıkrasında, anayasa üzerine yemin ederek görev almış herhangi bir eyalet veya federal yetkilisinin "devlete karşı kalkışma veya ayaklanmaya katılamayacağını ve devletin düşmanlarına yardım ve rahatlık sağlayamayacağı" belirtiliyor.

TRUMP TEMYİZE GİDECEK

Trump, Colorado Yüksek Mahkemesi'nin kararına itiraz edeceğini ve Yüksek Mahkeme'ye temyize gideceğini de duyurdu. Trump'ın seçim kampanyasından yapılan açıklamada bu kararın "anti-demokratik" olduğu belirtildi.

Colorado'daki çoğunluk yargıçları, "Bu sonuçlara kolaylıkla ulaşmıyoruz. Şu anda önümüzde duran soruların büyüklüğünün ve ağırlığının farkındayız. Aynı şekilde, yasaları korkmadan ya da kayırmadan ve yasaların bize emrettiği kararlara karşı kamuoyunun tepkisinden etkilenmeden uygulama konusundaki ciddi görevimizin de bilincindeyiz" dedi.