CiddiGazete- Dün akşam saatlerinde sadece Lübnan değil, Orta Doğu'yu sallayan bir patlama gerçekleşti. Uluslararası ajansların tek cümleyle servis ettikleri haberlerden çok kısa bir süre sonra, sosyal medyada yaşanan patlamanın şiddetini gözler önüne seren fotoğraflar paylaşılmaya başlandı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde başlayan yangın kısa bir süre içinde patladı. Eski başbakan Hariri’nin evine çok yakın olduğu için bir bombalı saldırı gerçekleştiği iddiası ortaya atılsa da gerçek daha sonra Cumhurbaşkanı Mişel Avn’dan geldi.

Yerel saatle 18.00 sularında gerçekleşen patlama bölgedeki birçok binayı yerle bir ederken, ilk belirlemelere göre 78 insan yaşamını yitirdi ve yaklaşık 4 bin insan da yaralandı.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, kabinesini acil olarak toplarken, hem gübrelemede hem de bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat maddesinin patladığını açıkladı. 6 yıldır limanda hiçbir güvenlik önlemi olmadan saklanan amonyum nitratın miktarının ise tam 2.750 ton olduğu açıklandı.

Ekonomik kriz ve coronavirüs salgını nedeniyle halihazırda zor günler geçiren Lübnan’da OHAL ilan edildi.

Patlama, çok sayıda binanın yıkılmasına sebep olurken, birçok otomobil de kullanılamaz hale geldi.

Reuters’a konuşan bir güvenlik yetkilisi, depodaki bir tamirat sırasında lehimleme işlemi sırasında yangın çıktığını öne sürdü.

1975-1990 arasında yaşanan iç savaş ve çatışmaların yaralarını halen taşıyan Lübnan’da yaşayan bazı sosyal medya kullanıcıları bir deprem olduğunu sandıklarını açıkladı. Patlamanın ardından gözyaşları içindeki yüzlerce insan sokaklarda akrabalarını aramaya çıktı. Beyrutlu tasarımcı Huda Baroudi, “Patlama beni metrelerce uzağa fırlattı. Kendime geldiğimde üzerim kan revan içindeydi. Bu kadar büyük bir patlamayı 1983 yılında ABD elçiliğinde görmüştüm” dedi.

ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği de ülkede yaşayan vatandaşlarını toksik gazlar konusunda uyardı. Yapılan açıklamada evlerde kalınması gerektiği ve maske takılmasının uygun olduğu belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamid Hasan, “Çok sayıda insan kayıp. İnsanlar hastanelerin acil servislerine gelip yakınlarını arıyorlar fakat şu an elektrik olmadığı için arama kurtarma çalışmaları da çok zor ilerliyor” dedi.

KRİTİK DURUŞMADAN 3 GÜN ÖNCE PATLADI

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, patlamanın zamanlamasının da kritik olduğunu hatırlatırken, 2005 yılında eski başbakan Refik Hariri ve 21 insanın öldüğü 2005’teki bombalı saldırının failleri Hizbullah’tan 4 kişinin karar duruşmasının cuma günü yapılacağı belirtildi.

2005 yılında gerçekleşen bombalı saldırı limandan sadece 2 kilometre uzakta yaşanmıştı.