CiddiGazete- ABD'de 59. başkanlık seçimleri için oy kullanma işlemi devam ediyor. Seçimlerde Cumhuriyetçilerin adayı mevcut Başkan Donald Trump, Virginia Eyaleti'ndeki Arlington seçim merkezini ziyaret etti.

Kampanya destekçilerinin alkışlarla karşıladığı Trump, seçim merkezinde yaptığı konuşmada şöyle dedi:

- İnanılmaz mitinglerimiz ve inanılmaz zamanlarımız oldu. Florida’da çok iyiyiz, Arizona’da çok iyiyiz, Teksas’ta inanılmaz derecede iyiyiz. Her yerde iyi olduğumuzu duydum. Bence bazı muazzam sonuçlar göreceksiniz. Bence harika bir gece geçireceğiz ve daha da önemlisi harika bir dört yıl geçireceğiz.

TRUMP: AŞILAR ÇOK YAKINDA ÇIKACAK

Arizona, Florida ve Teksas gibi eyaletlerde kampanyasının iyi gittiğini söyleyen Trump, Pennsylvania’yı da kazanmanın önemine dikkat çekti. Trump, "Herkes bir araya gelmeli ve başarı bizi bir araya getiriyor" dedi.

Trump, "Kazanmak kolaydır ve kaybetmek asla kolay değildir" diyerek seçimlerde kaybeden taraf olmayacağını belirtti.

Coronavirüs salgını konusunda hükümetin 2 milyondan fazla hayat kurtardığını söyleyen Trump, aşıların çok yakında çıkacağını söyledi.

Başkan Trump, programının ardından Beyaz Saray’a dönecek ve seçim sonuçlarını Oval Ofis'ten takip edecek. Trump’ın kazanması durumunda konuşmasını Beyaz Saray’da yapması planlanıyor.

Demokratların adayı Joe Biden bugün ise kritik öneme sahip Pennsylvania’da son mitingi gerçekleştirdi. Biden, seçim sonuçlarını Delaware Eyaleti'nde takip edecek ve ABD’nin yeni başkanı olması durumunda konuşmasını burada yapacak.

ÜLKEDE ÖNLEMLER ARTIRILIYOR

Ülke genelinde seçim sonrası olası protestolara karşı önlemler arttırılıyor.

Çok sayıda Ulusal Muhafız birlikleri zırhlı araçlarla Chicago, Atlanta, Philadelphia’da şehir merkezlerine konuşlandırıldı ve seçim sonrası yaşanabilecek şiddet olaylarına karşı önlem alındı.

LOS ANGELES’TA OY VERME İŞLEMİ DEVAM EDİYOR

Oy kullanma işlemleri eyaletten eyalete değişkenlik gösterirken, bugün posta yolu ile oy kullanmayanlar sandık başına gitti. Los Angeles halkı, yerel saatle 06.30 dan itibaren oy verme merkezlerinde sıraya girdi.

Bu yıl coronavirüs salgını nedeniyle oy kullanma işlemi, erken oy verme ve posta yoluyla da yapılıyor.

Posta yolu ile oy kullanma nedeniyle Los Angeles’ta oy verme merkezlerinde kalabalık oluşmadı.

OY KULLANANLARIN SIYISI 100 MİLYONU AŞTI

Covid-19 nedeniyle çok sayıda eyalette başlayan erken oylama sürecinde kullanılan oylar 100 milyonu aştı. 35 milyondan fazla seçmen oy pusulalarını sandık merkezlerine elden vermeyi tercih ederken, posta yoluyla kullanılan oyların sayısı 65 milyona yaklaştı.

EN FAZLA DELEGEYİ KAZANAN BAŞKAN OLACAK

Halk yeni başkanı ile birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile 100 üyeli Senato’daki 35 sandalye için oy kullanıyor.

Ülkede oy verme işleminin başlama ve bitiş saati, üç farklı saat dilimi nedeniyle eyaletlere göre farklılık gösteriyor.

Seçim sürecinde yapılan anketler, başkanlık için Demokratların adayı Biden’ı gösterse de Trump’ın şansı analizlere göre devam ediyor.

Ülkede en fazla oyu alan değil, en fazla delegeyi kazanan aday başkanlık koltuğuna oturacak. Başkan olabilmek için yeterli delege sayısı ise 270.

SANDIKLAR NE ZAMAN KAPANACAK?

ABD Başkanlık seçiminde, her eyalette sandıkların kapanma saati farklılık gösteriyor.

Indiana ve Kentucky eyaletlerinde oy verme işlemi, Türkiye saati ile 02.00'de sona erecek. Diğer eyaletlerde ise oy verme işleminin sona erme saatleri şöyle:

Georgia, Güney Carolina, New Hampshire - TSİ 03.00

Ohio, Kuzey Carolina - TSİ 03.30

Florida, Michigan, Pensilvanya, Arkansas, Oklahoma, Mississippi, Alabama - TSİ 04.00

Texas, New York, Arizona, Colorado, Minnesota, Wisconsin - TSİ 05.00

Nevada, lowa, Utah - TSİ 06.00

Washington, Oregon, California - TSİ 07.00

Alaska, Hawaii - TSİ 08.00