ABD Dışişleri Bakanlığı, S-400 hava savunma sistemi alınması durumunda Türkiye'nin F-35 programına katılımının yeniden değerlendirilmesine yol açacağının Ankara'ya açık şekilde belirtildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino günlük basın toplantısında, "Türkiye'yi potansiyel S-400 alımının F-35 programına katılımının tekrar değerlendirilmesine yol açacağı ve gelecekteki potansiyel askeri teçhizat transferlerini riske atacağı konusunda açıkça uyardık" dedi.

Bu açıklamadan kısa süre önce de NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler (SACEUR) Yüksek Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti konuyu değerlendirdi. Scaparrotti Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini alması durumunda ABD'nin F-35 savaş uçaklarını NATO üyesi bu ülkeye satmamasını önereceğini söyledi.

Scaparrotti, ABD Lojistik ve Nakliye Komutanı Orgeneral Stephen Lyons ile Senato Silahlı Hizmetler Komitesinde 2020 savunma bütçesine yönelik soruları cevapladı.

Türkiye'nin S-400 sistemleri almasına yönelik soruları da yanıtlayan Scaparrotti, S-400lerin NATO sistemleri ile çalışmama durumunun yanı sıra F-35 uçakları için de risk teşkil edeceğini iddia etti.

Scaparrotti, "Türkiye, S-400 savunma sistemlerini alıp kendi topraklarına kuracaksa, bu öncelikli olarak ortak çalışabilirlik konusunda bir sorundur. Bu sistemler ne NATO sistemleri ile ne de entegre füze savunma sistemlerimizle çalışabilir. Bu birinci sorun. İkinci sorun ise F-35 uçakları ile ilgilidir. Bunun (S-400) tüm hava araçlarımıza özellikle de F-35 uçağımıza yönelik sorun teşkil ettiğine inanıyorum. Benim askeri olarak tavsiyem, Rus sistemlerini, özellikle de hava savunma sistemlerini çalıştıran bir ortakla F-35 işini tamamlamamalıyız, (F-35'leri) uçurmamalıyız veya çalışmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Türk yetkililerle bu konuyu konuştuğunu anlatan Scaparrotti, Türkiye'nin programdan çıkarılması durumunda Türk savunma sanayisinin ürettiği F-35 parçalarının nasıl ikame edileceğine yönelik bir soruya ise "Bu şu anda değerlendiriliyor" cevabını verdi.

TÜRKİYE S-400 ALIMINDA KARARLI

Türkiye, ABD'nin S-400 füzelerinden vazgeçmesi şartıyla 2019 sonuna kadar Patriot hava savunma sistemi verme teklifini reddetmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Washington'dan gelen uyarılara rağmen Rus yapımı S-400'lerin alınacağını duyurmuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus yapımı S-400 hava savunma füzeleriyle ilgili yapılan anlaşmanın tamamlandığını ve ilk teslimatın Temmuz ayında gerçekleşmesini beklediklerini açıklamıştı. Rusya sözleşmenin parçası olarak Türkiye'ye teknoloji transferi ve ortak üretim imkanı da sunacak.