CiddiGazete- Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 15'inci gününde gözler Antalya'daki zirveye çevrildi. Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanları, bugün Antalya'da Türkiye'nin arabuluculuğunda bir araya geldi.

İKİ İSİM AYRI AYRI BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, görüşme sonrasında basın toplantısı düzenledi. Kuleba, Lavrov'un tahliyelerle ilgili bir taahhüt vermediğini söyledi. Bu tür görüşmelere sıcak baktıklarını dile getiren Kuleba, "1.5 saat boyunca müzakerelerimiz oldu. Çavuşoğlu'nun katkılarıyla bu toplantıya katıldık" dedi.

Kuleba, insani açıdan değerlendirildiğinde Mariupol'de yaşananları mercek altına aldıklarını söyledi. Kuleba, ateşkes konusunda bir karara varılmadığını söyledi. Dmitro Kuleba, "Ateşkes konusunu konuştuk ama ilerleme kaydetmedik. Tahliyeler konusunda Lavrov taahhüt vermedi. Bu formatta tekrar görüşmeye niyetliyim. Önemli bir tartışma ortamı olacaksa gelmek isterim" ifadesini kullandı.

"BİZE SALDIRANLAR DURMAZSA SAVAŞI DURDURAMAYIZ"

Çavuşoğlu'na teşekkür eden Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız. Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım" dedi. Kuleba, "Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi" ifadelerini kullandı.

BİR BASIN TOPLANTISI DA LAVROV'DAN

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ayrı bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Lavrov, krizin çözüme kavuşmasını istediklerini duyurdu. Lavrov, "Müzakerenin yerini alacak hiçbir şeyin olmadığı anlaşıldı" dedi.

CANLI KALKAN İDDİASI

Sergey Lavrov, "Bu görüşme Türk tarafının teklifiyle yapıldı. Sayın Erdoğan'ın Putin ile yaptığı görüşme sonucunda bu karar alınmıştı. Ukrayna krizinin çözümüne yönelik her girişimi destekleriz. İnsani konuları ele aldık. Siviller gönüllü birlikler tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Bunlar biliniyor. İnsani koridor açılması planlanıyor. Belarus'taki görüşmelerin çözüme ulaşmasını istiyoruz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ukrayna krizinin topluca, bütün tarafların çıkarlarını gözeterek çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Avrupa ülkelerinin görüşlerinin de dikkate alınarak sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Ukraynalı meslektaşlarımız tarafından, ki bunu sürekli yapıyorlar, herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yerlere saptırmamalarını istiyoruz. Biz Rusya tarafının günlük insani koridor açılması önerisini tekrarladık. En etkili ve en güvenli güzergahların seçilmesini amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

PUTİN, ZELENSKİY İLE GÖRÜŞMEKTEN KAÇINMIYOR

Lavrov, "Biz Ukrayna'nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. Ukrayna'nın da güvenliğini istiyoruz ama Rusya'nın da güvenliğinin sağlanmasını gözetiyoruz. Sanırım bu konuda gerçekçi düşünen insanlar da var ve bu bizi umutlandırıyor" dedi.

Öte yandan zirve için yerli ve yabancı 334 gazeteci akredite oldu.

Zirveyi takip eden 150'si yabancı 334 gazeteci, salona 6'şarlı gruplar halinde alındı. Zirve öncesi bomba imha ekipleri salonda çalışma yaptı.