CiddiGazete- Rusya'nın gözetiminde Moskova'da yapılan ve yaklaşık 10 saat süren üçlü toplantıda, Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes sağlandığı duyuruldu.

- Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Zohrab Mnatsakanyan'ın görüşmeler esnasında Ermenice konuşmasından rahatsızlığını iletti ama sonuç değişmedi!

- Toplantının ardından açıklamayı Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptı; asıl taraflara söz verilmedi.

- 30 sene sonra, onlarca şehit ve yaralı vererek Ermenistan hatları kırıldı; ilerlemeye başlandı; Putin'in emriyle Lavrov araya girip ateşkes ilan etti.

TÜRKİYE'NİN MASADA OLMASI İSTENMEDİ

- Görüşme öncesi resmi açıklamalarda, müzakerenin formatının değiştirilmesi ve Türkiye'nin de masada olması gündeme geldi ancak bu talep Rusya tarafından kabul edilmedi.

- Anlaşma metni Azerbaycan Türkçesi'yle, Ermenice veya İngilizce değil, sadece Rusça yazıldı.

- Savaş başladıktan sonra açıklanan çekilme tarihi, Türkiye'nin müzakerelerde yer alması ve Ermenistan'ın ilk aşamada en az beş bölgeyi terk etmesi konusu metinde yer almadı.

- Dördüncü madde olarak yazılan, "Taraflar müzakere prosesinin değişmezliğini kabul ediyor" ifadesi, Türkiye'nin bundan sonraki görüşmelerde de taraf olamayacağını kesinleştirdi.

- Moskova'da açıklanan ateşkes metininde tek olumlu taraf; "14 gün içinde alınan yerlerden Azerbaycan ordusu geri çekilecek" denilmemiş olması!

İŞTE DÖRT MADDELİK ANLAŞMA METNİ

1- Uluslararası Kızılhaç Komitesi kriterlerine uygun olarak, savaş esirlerinin ve diğer tutukluların ve ölülerin bedenlerinin değişimi için insani amaçlarla 10 Ekim 2020 saat 12.00’den itibaren ateşkes ilan edildi.

2- Ateşkes rejiminin belirli parametreleri ayrıca kararlaştırılacaktır.

3- Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının arabuluculuğuyla, çözümün temel ilkeleri temelinde, mümkün olan kısa sürede barışçıl bir çözüme ulaşmak amacıyla esaslı müzakerelere başlayacak.

4- Taraflar, müzakere sürecinin formatının değişmezliğini kabul ediyor.