Ukrayna'da 21 Nisan Pazar günü ikinci turu yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinde, ilk turda en fazla oyu alan komedyen Vladimir Zelenskiy ile Devlet Başkanı Petro Poroşenko yarışacak.

İki aday, televizyon tartışması öncesi alkol ve uyuşturucu testinden geçti.

Test talebi, Zelenskiy'den gelmişti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Petro Poroşenko rakibinin televizyon tartışmasına katılmayı kabul etmesinden memnun olduğunu, rakibi ile ekranda daha fazla karşılaşmak istediğini söyledi.

Poroşenko, komedyen rakibi ile özellikle başkomutanlık yetkileri, anayasal haklar ve Ukraynalıların özgürlükleri konularını tartışmaktan yana olduğunu belirtti.

41 yaşındaki Vladimir Zelenskiy, ilk tur seçimde üçüncü olarak elenen eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nın tartışmayı yönetmesini de istedi.

İKİNCİ TUR İÇİN ANKETLER NE DİYOR?

Ülkede 31 Mart'ta yapılan seçimlerin ilk turunda oyların yüzde 30,24'ünü Zelenskiy, yüzde 15,95'ini Poroşenko, yüzde 13,4'ünü ise Timoşenko almıştı.

Anketler, ikinci turda da Zelenskiy'nin şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Kısa süre önce yapılan bir anketten, seçimin ikinci turuna Vladimir Zelenskiy ile Petro Poroşenko'nun kalması halinde seçmenlerin yüzde 52'sinin Zelenskiy'i, yüzde 44'ünün Poroşenko'yu destekleyeceği sonucu çıktı.

Bu ankette, son bir ayda ikinci tur için Zelenskiy'nin destek oranının yüzde 13 azaldığı, Poroşenko'nun ise yüzde 10 arttığı görüldü.

Bazı yorumlarda ise Poroşenko'nun üç haftalık süreçte Kırım ve Donbass konularıyla ilgili söylemini daha da sertleştirerek ikinci turda oylarını artırabileceği belirtiliyor.

Ukrayna, Ekim ayında da parlamento seçimleri için sandık başına gidecek.