CiddiGazete- Rusya-Ukrayna Savaşı, 24 Şubat'ta başladı. Dramlara sahne olan savaşın 100 günü geride kaldı.

36 bin Ukrayna askeri öldü, 50 bini yaralandı ve 10 bin asker Rus güçlerine esir düştü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Çok zor durumdayız. Rusya, Ukrayna'nın beşte birini kontrol ediyor" dedi.

Milyonlarca insan evinden oldu; on binlerce sivil hayatını kaybetti.

Mayıs ayının başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Volodimir Zelenski'ye çağrıda bulundu: "Ukrayna, barış için toprak versin." Ukraynalı yetkililer, "Bu çağrı, birçok Avrupa liderinden geldi" dedi.

Daha sonra ABD'nin Soğuk Savaş politikasının mimarı, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Davos'ta bu çağrıyı yineledi: "Ukrayna, Rusya ile barışmak için toprak ve taviz vermeli." Çağrıyı bu kez ABD Başkanı Joe Biden yineledi.

UKRAYNA MASAYA OTURMALI

Başkan Biden, Beyaz Saray'da basın mensuplarıyla buluştu. Bir gazetecinin, "Ukrayna, barış için Rusya'ya toprak vermeli mi?" sorusunun cevabı, Ukrayna'da tepkiye neden oldu.

Joe Biden, "Onların toprağı, ben söz sahibi değilim. Ancak bir taviz verilmesi gerekiyor. Barış için Ukrayna'nın toprak konusunda taviz verip masaya oturması gerekebilir" dedi.

"SON UKRAYNALIYA KADAR SAVAŞ" DEMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden ve müttefiki İngiltere'nin Başbakanı Boris Johnson, Şubat ayından bu yana şu sözleri yineledi: "Ukrayna, son Ukraynalı ölene dek savaşacak."

ABD'li muhalif radyo programcısı Garland Nixon, "Kendi çıkarlarınız için bütün Ukraynalıları ölüme mi göndereceksiniz?" diyerek Joe Biden'ı eleştirmişti.

Biden, dün yaptığı açıklama ile "Son Ukraynalı ölene dek savaş" tezinden vazgeçmiş oldu.

ABD'li sosyal medya kullanıcıları, "Madem böyle olacaktı, neden vergilerimizle 40 milyar dolarlık silah yardımı yapıldı?" sorusunu gündeme getirdi.

ABD, 2014'te Euromaidan kalkışması sonucu kurulan Avrupa Birliği yandaşı Ukrayna hükümetini, 8 yıl boyunca eğitip donattı. Verilen silahlar arasında 7 bin Javelin tanksavar füzesi, 5 bin Stinger hava savunma füzesi, on binlerce M16 piyade tüfeği ve milyonlarca ton mühimmat bulunuyor.