CiddiGazete- ABD Başkanı Joe Biden, sözde Ermeni soykırımını tanımaya hazırlanıyor. Başkanlık koltuğuna oturmadan önce Ermenilere, "soykırımı tanıyan kararı destekleme" sözü veren Biden’ın hafta sonu bu konuda somut bir adım atacağı iddia edildi.

Wall Street Journal ve New York Times gazetelerinin gizli kaynaklardan aktardıkları iddiaya göre Biden, sözde Ermeni Soykırımı hakkında cumartesi günü açıklama yapacak.

ERDOĞAN İLE RESMİ TEMAS KURULMADI

Biden'in resmen sözde Ermeni soykırımını tanıyacağını öne süren New York Times gazetesi böyle bir hamlenin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da zorlaştıracağını belirtti.

Zira, ABD Başkanı Biden göreve geldiğinden beri henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile resmi bir temas kurmadı.

‘ERKEN BİR TEST’

New York Times, “Bu adım Biden yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetiyle yaşayacağı zorlukların erken bir testi. İki lider Erdoğan ve Trump’ın aksine soğuk bir ilişkiye sahip ve bunu tanımak Türkiye ile bölgesel askeri zorluklarda veya diplomatik çabalarda sorun yaratabilir. Geçmişte başkanlar bu sebeple soykırımı tanımıyordu” yorumunu da yaptı.

‘SEMBOLİK HAREKET’

New York Times’a konuşan yetkili, “Başkan Biden, o dönemde yaklaşık 1.5 milyon sivil Ermeni’nin öldürülmesinin soykırım olduğunu açıklamaya hazırlanıyor” ifadelerini kullanırken, Wall Street Journal’a açıklama yapan yetkililer de benzer ifadeler kullandı.

Biden'in bu adımla birlikte, ABD’nin insan haklarına verdiği değerin sembolik olarak göstermeyi hedeflediği kaydedildi.

SÖZDE SOYKIRIMI KABUL EDEN İLK ABD BAŞKANI

Öte yandan Biden, seçim döneminde Twitter’dan “Bugün, Ermeni halkının Metz Yeghern’de karşı karşıya kaldığı zulmü hatırlıyoruz. Seçilirsem, Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kararı destekleme sözü veriyorum. Evrensel insan hakları bir numaralı önceliğim olacak” paylaşımında bulunmuştu.

Biden Cumartesi günü alacağı bu karar ile birlikte sözde soykırımı kabul eden ilk ABD başkanı olacak.