Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Venezuela'daki son gelişmeleri değerlendirmek için acil toplandı. Güvenlik Konseyi'nde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela'da demokrasiyi desteklediklerini belirterek, “Venezuela halkı ülkesini diktatör Maduro'dan geri almak istiyor. Şimdi her milletin tarafını seçmesinin zamanı geldi. Artık gecikme olmasın, daha fazla oyun olmasın” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Venezuela'da meşru demokrasiyi desteklediklerini belirterek, “Maduro'nun Venezuelasında milyonlarca çocuk açlıkla karşı karşıya, Venezuelalı kadınlar çaresizce hayatlarını idame etmek için başka ülkelere göç edip fuhuş (seks işçiliği) yapıyor. Tüm ülkelere demokrasinin yanında olmaları gerekliğinin çağrısını yapıyoruz. Halk çaresiz, Venezuela'da milyonlarca kişi su ve gıdaya erişemiyor” dedi.

Venezuela'nın meşru liderinin Juan Guido olduğunu kaydeden Pompeo, Guido'nun desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Venezuelalılar ülkelerini diktatör Maduro'dan geri almak istiyor” diye konuştu. Ülkede özgürce seçimlerin yapılmasının gerektiğini belirten Pompeo, “Venezuela halkının daha iyi bir yaşamı için yanlarında olacağız” açıklamasını yaptı.

Pompeo, Venezuela'nın demokrasiye geçişinin desteklenmesinin gerektiğini kaydederek, “Güvenlik Konseyi üyelerini Venezuela'nın demokratik geçişini desteklemeye ve Cumhurbaşkanı Guaido'yu desteklemeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Pompeo tüm ülkelerin, Venezuela halkının Nicolas Maduro’nun gayri meşru mafya devletinden kurtulması ve ülkedeki yaşanan insani kriz için harekete geçmesi gerektiğini belirterek, ”Her on Venezuela vatandaşından dokuzu yoksulluk içinde yaşıyor. 3 milyondan fazla kişi anavatanlarından kaçmak zorunda kaldı. Bu durum uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor” diye konuştu.

Güvenlik Konseyi toplantısında söz alan Rusya temsilcisiyse ABD'yi Venezuela'da darbe yapmakla suçladı. İngiltere, Venezuela'ya demokrasinin gelmesi mücadele edilmesi gerektiğini belirterek “ABD ile omuz omuzayız” dedi.