CİDDİGAZETE

G-7'yi oluşturan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, Japonya ve İtalya, Güney Amerika'daki Amazon yağmur ormanlarında devam eden yangınların kontrol altına alınması için Brezilya'ya 22 milyon dolarlık yardım sağlama kararı aldı. Ancak Brezilya hükümeti bir gerekçe göstermeden bu yardımı reddetti.

G-7 liderler zirvesine ev sahipliği yapan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, büyük kısmı Brezilya sınırları içerisinde olan Amazon ormanları için küresel bir ittifak kurulması gerektiğini ifade etti.

‘SÖMÜRGE ÜLKESİ’ TEPKİSİ

Brezilya'dan yardımın reddedilmesiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Fransa'nın yaklaşımına tepki göstererek, "Bize sanki bir sömürge ülkesiymişiz gibi davranmaya çalışıyorlar" dedi.

G-7 ülkelerinin 22 milyon dolarlık yardım fonunun, yangınları kontrol altına alma çalışmalarının masrafları için kullanılması öngörülüyor. Öncelikli harcama alanı ise yangın söndürme uçaklarının masraflarının karşılanması olarak belirlenmiş durumda.

Macron ayrıca Fransa ordusunun da bölgedeki çalışmalara destek olabileceğini ifade etti.

Ancak Bolsonaro Brezilya'nın egemenliğine herkesin saygı duyması gerektiğini vurgulayarak Macron'u eleştirdi ve Twitter mesajında, Kolombiya Devlet Başkanı ile görüşerek Amazon ormanlarına ev sahipliği yapan ülkelerin ortak bir girişim başlatması yönünde çalışmalar yürüttüklerini duyurdu.

NOTRE-DAME KATEDRALİ HATIRLATMASI

Bolsonaro'nun özel kalemi Onyx Lorenzoni de Globo haber sitesine yaptığı açıklamada "Teşekkürler ama sağladıkları bu kaynağı Avrupa'nın yeniden ağaçlandırılması için kullanmak daha yerinde olabilir" dedi ve Notre-Dame Katedrali'ndeki yangını kast ederek "Macron dünya kültürel mirasında bulunan bir kilisedeki öngörülebilir bir yangını bile engelleyemiyor ve bize ders mi vermek istiyor?" diye devam etti.

‘UYDURMA KRİZ’

Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo da Birleşmiş Milletler'in ormanların tahrip edilmesininin önlenmesi sözleşmesi kapsamında mekanizmaların hali hazırda çalıştığını belirtti ve "Bazı siyasilerin, Amazonlarda dış kontrol mekanizmalarını devreye sokmak için gerekçe olarak gerçek çevre sorunlarını uydurma krizlere dönüştürmeye çalışma çabası çok açık" dedi.

Brezilya Devlet Başkanlığı'ndan gelen bu açıklamalarına karşın Brezilya Çevre Bakanı Rocardi Salles, G-7 ülkelerinin yardım önerisini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Macron, Amazon yangınları için 'evimiz yanıyor' demiş ve durumun uluslararası bir kriz olduğunu savunmuştu.

Öte yandan uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in Fransa ofisi de G7'den gelen yardım teklifinin "çevresel felaketin boyutu ve aciliyeti göz önünde bulundurulduğunda" çok yetersiz olduğunu savundu.

Aktör Leanordo DiCaprio da yağmur ormanlarındaki yangınların söndürülmesi için 5 milyon dolar yardım teklifinde bulunmuştu.

Eylül ayında düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda da Amazonların yeniden ormanlandırılması projeleri gündemde olacak.

BREZİLYA YANGINLARI SÖNDÜRMEK İÇİN NE YAPIYOR?

Bu yılın başından bu yana Brezilya'da büyük bölümü Amazon bölgesinde olmak üzere 75 bini aşkın yangın çıktı.

Brezilya hükümetini yangınlara müdahalede geç kalmakla suçlayan çevreci kuruluşlar, Devlet Başkanı Bolsonaro'nun çevre politikalarının da ormansızlaşmayı özendirdiğini belirtiyor.

Uluslararası baskının artmasıyla Cuma günü Bolsonaro, söndürme çalışmalarında orduyu da görevlendirdi.

Yedi eyalette yangınlarla mücadele için 44 bin askerin görevlendirildiği belirtildi.

Brezilya'da kurak mevsimde orman yangınlarına sık rastlanıyor ancak Brezilya uzay ajansının yayınladığı uydu verilerine göre bu yıl yangınlarda yüzde 80 artış var.

KAYNAK: BBC Türkçe