CiddiGazete- İtalya'da coronavirüs nedeniyle yakınlarını kaybeden vatandaşlar, ihmal ve yetersizlikle suçladıkları yetkililer hakkında dava açmaya hazırlanıyor. Facebook'ta kurulan bir gruptan doğan "Noi Denunceremo" (Şikâyet edeceğiz) adlı dernek, 50 ayrı kişisel dava için yarın Bergamo savcılığına başvurmayı planlıyor.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, grup üyelerinden Cristina Longhini, "Birilerinin istifa etmesini ya da özür dilemesini istiyoruz. Birilerinin çıkıp sorumluluk almasını istiyoruz. Ki şu ana kadar kimse böyle bir şey yapmadı" dedi.

‘ARTIK ÇOK GEÇTİ’

İtalyan eczacı Longhini, 65 yaşındaki babasını coronavirüsten kaybetti. Longhini'nin babası, Mart ayı başlarında hastalandı ancak aile doktoru ev ziyaretinde bulunmayı reddetti. Longhini'nin ifadesine göre, ambulans da gönderilmediği için babasının hastaneye kaldırılması birkaç günü buldu. Hastaneye ulaştırıldığındaysa artık çok geçti. Longhini, yabancı gazetecilere video konferans aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Çok sayıda hasta, hastaneye kaldırıldı. Ama çok geçti. Ve bu birçok ölüme neden oldu" dedi.

‘İNTİKAM DEĞİL ADALET’

85 yaşındaki dedesi bir bakımevinde hayatını kaybeden Stefano Fusco da aynı etkinlikte yaptığı açıklamada, yetkililerin "durumu üstünkörü ve amatörce idare ettiğini" söyledi. Grup olarak amaçlarının tazminat değil, adalet olduğunu belirten Fusco, "Dünyadaki tüm altınları getirseniz, bize kaybettiklerimizi geri veremez... Bunun intikamla ilgisi yok. Adaletle ilgisi var" diye ekledi.

İTALYA’NIN CORONA KARNESİ

Milano kentinin yaklaşık 50 kilometre kuzeydoğundaki Bergamo, İtalya'daki salgının ilk merkeziydi.

Şu ana kadar 235 bini aşkın coronavirüs vakasının tespit edildiği İtalya'da 33 bin 964 kişi COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İtalya, coronadan en fazla can kaybının yaşandığı ülkeler sıralamasında ABD, İngiltere ve Brezilya'nın ardından dördüncü sırada.

İSPANYA'DAKİ BENZER GİRİŞİM

Coronavirüs salgınından Avrupa'da en fazla etkilenen ülkelerden İspanya'da da coronavirüs mağduru binlerce aile hükümete toplu dava açmıştı. Üç bini aşkın aile adına geçen ay açılan toplu davada İspanyol hükümetine "taksirle ölüme sebebiyet vermek" ve "yardım yükümlülüğünü yerine getirmeme" suçlamaları yöneltilmişti.

İspanya'da şu ana kadar 27 bin 136 kişi coronavirüsten hayatını kaybetti. Ülkede bugüne kadar belirlenen vaka sayısıysa 241 binin üzerinde.