CiddiGazete- Türk dünyası, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi'nin görevinden alındığı iddialarıyla sarsıldı.

Gelişmeler Kerkük’te ciddi rahatsızlık yarattı. Konuya dair henüz resmi bir açıklama gelmezken, ITC yetkilileri de herhangi bir açıklama yapmadı. Söz konusu görevden alınmaya ilişkin yapılan değerlendirmelerden en önemlisi ise yakın zaman önce Erşat Salihi'nin Barzani ile görüşmeyi reddettiği için istifaya zorlandığı değerlendirmeleri oldu.

Son dönemde Barzani'ye karşı basın açıklamasında bulunan Salihi, "Kerkük Kürdistan olmaz. Bu hayalden vazgeçin" yönünde söylemlerde bulunmuştu.

Irak'taki Türk varlığı için mücadelede önemli bir aktör olarak gösteren Salihi'nin görevden alındığı iddialarını güçlendiren bir gelişme de Salihi'nin dün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımındaki şu ifadeleri oldu:

"Kendimizi tanıyalı, davaya hizmeti özümüze amaç bildik ve bilmeye de devam edeceğiz. Daha yolun ortasındayız. Asla ve asla geri adım atmak yok. Millete, davaya, Türkmeneli'ye ve Türk dünyasına, birlik beraberliğimizi koruyarak hizmete kaldığımız yerden devam edeceğiz."

SALİHİ'DEN SUKUNET ÇAĞRISI

Tartışmalar ve tepkiler sürerken Salihi'den bugün yeni bir açıklama daha geldi. Salihi, "Yüce milletimizin ve Türkmeneli'nin çıkarları uğruna, halkımızı sükûnete çağırıyoruz. Türkmeneli'nin birliği, beraberliği ve güçlü olmasının uğruna yüce milletimizden sakin olmasını dileriz" dedi.

Irak Türkmen Cephesi tarafından konuya dair bir açıklamanın Pazartesi günü yapılması bekleniyor.

KERKÜKLÜ GAZETECİ HÜRMÜZLÜ: ITC'DE DARBE

Kerküklü gazeteci Özdemir Hürmüzlü, konuya ilişkin "Irak Türkmen Cephesinde Darbe" başlığıyla şu bilgileri paylaştı:

"Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı, Türk milliyetçisi Erşat Salihi dün gece Türkiye tarafından görevden alındı. Yerine çocukluğundan beri İhvancı olarak tanınan, Kerkük'te siyasi karşılığı yok denecek kadar az Hasan Turan atandı. Ahmet Davutoğlu da onu göreve getirmek için çok çalışmıştı.

Pek çok kez suikast girişiminden kurtulan ve Irak tarihinin en başarılı cephe başkanı olan Erşat Salihi'nin görevde kalmasını istemeyenlerin başında ABD ve PKK/PYD geliyordu.

Tek adam yönetimi bu kararla Irak Türkmenlerini Şii ve Sünni olarak ayrıştırılma çabalarını hızlandıracak bir süreci başlatmış oldu. Kerkük'te rahatsızlık çok büyük."

Konuya ilişkin AKP'ye yakın Türkiye Gazetesi'nde yer alan "Irak Türkmen Cephesi'nde Erşat Salihi dönemi sona erdi" başlıklı haberdeki bilgiler ise şöyle:

"Irak Türkmenleri'nin çatı yapılanması olan Türkmen Cephesi Başkanlığı'nı 10 yıldır yürüten Erşat Salihi görevini yardımcısı Hasan Turan'a devretti.

Ankara'da bulunan Salihi ve Hasan Turan arasında Kerkük'te bayrak teslim töreni düzenlenecek.

Türkiye Gazetesi'ne bilgi veren ITC yetkilileri, Ekim ayında yapılacak Irak parlamento seçimlerine kadar Hasan Turan'ın başkanlık görevini yürüteceğini belirtti.

Ekim ayı sonrası ise yetkili kurulların toplanacağı ve yeni bir yapılanma dahilinde geniş katılımlı başkanlık seçimi yapılacağı bilgisi paylaşıldı."

TÜRKMENELİ CEPHESİ: RAHATSIZLIĞINIZ TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ Mİ?

Türkmeneli Cephesi’nin resmi Twitter hesabından da "Başkan Erşat Salihi Ankara'ya gidiyor. Tesadüf ki her yıl önüne zorla koyulan görevi bırak emri yine tazeleniyor ve yine baskı ile. Rahatsız olduğunuz şey Barzani tayfası gibi Bozkurt mu yoksa bölgede milletimizi Sünni-Şii demeden birleştiren Türk Milliyetçiliği mi?" ifadeleri ile tepki gösterildi.

ÜMİT ÖZDAĞ: AKP'YE AĞIR GELMİŞTİR

İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ da gelişmeleri değerlendirdiği sosyal medya paylaşımında, görevinden ayrılmaya zorlanan Erşat Salihi'ye destek verdi.

Ümit Özdağ'ın AKP'ye tepki gösterdiği paylaşımı şöyle:

Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi'nin başkanlık görevinden ayrılmaya zorlanması AKP'nin 2002'den bu yana izlediği hatalı Ortadoğu/Türkmen politikasında önemli bir hata daha olmuştur. Erşat bey en deneyimli ve basiretli Türkmen politikacıdır. AKP'ye ağır gelmiştir."