CiddiGazete- ABD'li Demokrat siyasetçi Adam Smith, katıldığı bir etkinlikte gündemi değerlendirerek Türkiye'nin yeniden F-35 programına dahil olmasıyla ilgili soruları cevapladı. Amerika merkezli dijital dergi Breaking Defense'ın aktardığı haberde Smith, ABD'nin gündeminde böyle bir konunun olmadığını dile getirdi.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı olan Smith, NATO gerilimi sonrasında Türkiye'nin F-35 programına dahil olabileceğine dair iddia ve açıklamalara cevap verdi. Smith, "Türkiye, F-35 programına geri dönmüyor" dedi.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması sonrasında Türkiye, ABD'nin eski başkanı Donald Trump döneminde F-35 programından çıkarılmıştı. Fakat Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonrasında NATO'ya üye olmak isteyen Finlandiya ve İsveç'in üyeliğini Ankara'nın veto etmesi, "Türkiye tekrar F-35 programına dahil edilebilir" iddialarını kuvvetlendirmişti.

Bu konuyu değerlendiren Smith, ülkesinin amacının Rusya'dan S-400 satın aldığı için Türkiye'yi cezalandırmak olmadığını söylerken, S-400'lerle F-35'lerin aynı yerde olmasından dolayı endişeli olduklarını vurguladı. Smith, "Ben sonuçta Türkiye'ye bazı silahlar verileceğini düşünüyorum ancak bunun F-35 savaş uçakları olacağını düşünmüyorum. Avrupa'nın ne yapacağını ise bilmiyorum" dedi.

Smith'in Türkiye'ye silah satışıyla ilgili son kararı doğrudan kontrol etme yetkisi bulunmazken, bu konuda daha çok Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin alanına giriyor. Fakat yine de Smith, bu konu ile ilgili iç görüye sahip.