CİDDİGAZETE

'El Chapo' lakaplı Meksikalı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın oğlu Ovidio Guzman Lopez polis tarafından yakalanınca kartel üyeleri sokakları ateşe verdi. Meksika polisi, can kayıpları yaşanmaması için geri adım atmak durumunda kaldı ve Lopez’i serbest bıraktı.

Sinaloa eyaletinin başkenti Culiacan’da polis dün, ABD’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ‘El Chapo’nun oğullarından biri olan Ovidio Guzman Lopez’in kaldığı eve baskın düzenledi. Ulusal Güvenlik Muhafızları tarafından yapılan bu operasyonda Lopez yakalandı. Ancak baskın ordu tipi ağır silahlar taşıyan kartel üyelerinin ortaya çıkmasıyla bir anda tersine döndü. Kartel mensupları yola barikatlar kurdu, araçları ateşe verdi ve güvenlik güçlerine ateş açmaya başladı. Çıkan çatışmanın ardından güvenlik güçleri, can kaybı yaşanmaması adına çareyi geri çekilmekte buldu ve Lopez’i de bıraktı.

Ovidio Guzman Lopez yaşanan olaylar nedeniyle polis tarafından serbest bırakıldı.

DEVLET BAŞKANINDAN POLİSE DESTEK

Meksika Devlet Başkanı, yakalandığı haberiyle uyuşturucu karteliyle ve güvenlik güçleri arasında çatışmalara yol açan ‘El Chapo’nun oğlunun serbest bırakılma kararını savundu. Obrador, “Yaşamları kurtarmak için alınan bu kararı destekliyorum” dedi.

Meksika’da, Sinaloa eyaletinin başkenti Culiacan’da ‘El Chapo’ lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın oğlu Ovidio Guzman Lopez için sokakların savaş alanına dönmesi ve polisin geri çekilmek zorunda kalmasının yankıları sürüyor.

Oaxaca'da günlük basın toplantısı düzenleyen Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Lopez’in serbest bırakılmasıyla bölgedeki vatandaşların hayatını korumayı amaçladıklarını belirtti, ‘ateşe ateşle karşılık veremeyeceklerini’ vurguladı.

Savaş ve ölüm istemediklerini söyleyen Obrador, “Yaşamları kurtarmak için alınan bu kararı destekliyorum. Bir suçlunun yakalanması insanların yaşamlarından daha değerli olamaz” dedi.

‘TALİHSİZ OLAY’

Culiacan’da yaşananlar için 'talihsiz olay' değerlendirmesinde bulunan Obrador, ülkenin güvenlik stratejisinin ise başarısız olmadığını savundu.

Şiddetin ve yoksulluğun kökenine odaklandıklarını belirten Başkan, “Muhaliflerimiz eski güvenlik stratejisini devam ettirmemizi söylüyor, ancak bu herhangi bir sonuç vermiyor” yorumunu yaptı.

Guzman’ın salınmasıyla suçlulara ‘cezadan muaf tutulabilecekleri’ mesajının verilip verilmediği şeklinde bir soru üzerine ise Obrador, böyle bir dokunulmazlık olmayacağını çünkü yetkililerle suçlular arasında gizli bir anlaşma yapılmadığını vurguladı.

Obrador, ABD'de uyuşturucu ticaretiyle suçlanan Lopez için sınırdışı etmek amacıyla bir tutuklama kararı olduğunu güvenlik güçlerinin de bu karar doğrultusunda hareket ettiğini açıkladı.

El Chapo, ABD’de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.