CiddiGazete

The Washington Post, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Trump'ın tehditlerinin ardından, yönetimin Irak'a karşı yeni yaptırımlar tasarlamaya başladığını yazdı.

Gazete, Trump'ın danışmanlarının yaptırım hazırlıkları için seferber olduğunu ama ekonomik yaptırım uygulayıp uygulamama konusunda henüz karar alınmadığını aktardı.

WP'ye konuşan kaynaklar, yaptırımın uygulamaya konulması halinde başrolü Maliye Bakanlığı ile Beyaz Saray’ın oynayacağını söyledi.

The Washington Post, "ABD'nin yaklaşık 20 yıldır emek harcadığı ve desteklemek için yüz milyarlarca dolar akıttığı bir müttefik söz konusu olduğundan, böyle bir adım, son derece alışılmadık bir hamle olur" yorumunu yaptı.

WP'ye konuşan ABD'li yetkililerden biri, "Yaptırım kararı Iraklı yetkililerin ABD güçlerini ülkeden çıkarma tehdidinin peşinden gidip gitmeyeceğini görmek için en azından bir miktar bekleyecek" dedi.

Daha önce Irak Meclisi, ABD askerlerinin ülkeden çıkması yönünde karar almıştı. Trump, hükümetin de aynı talepte bulunması halinde Irak’ı ağır yaptırımlar uygulamakla tehdit etmişti.

Irak'a yönelik tehditlerine 'çok büyük, daha önce hiç görülmemiş, İran yaptırımlarının yanında hafif kalacağı yaptırımlardan' söz ederek başlayan Trump, bugün de "Irak, ABD'ye saygı göstermemeye devam ederse yaptırımlarla karşılaşacak. Irak tarafından saygı görmeyi hak ediyoruz" dedi.