Saat 22.00'de biten oylamanın ardından gelen ilk sonuçlara göre Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi ve Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ile eski gazeteci Yair Lapid'in kurduğu "Mavi-Beyaz" ittifakının birbirine yakın sayıda oy aldığı ve 120 sandalyeli mecliste salt çoğunluk olan 61 milletvekilini garantilediği belirtildi.

İsrail’in Kanal 13 televizyonuna göre Likud partisi ile Mavi-Beyaz İttifakı 36'şar milletvekilini çıkardı. Bu iki partiyi milletvekili sayısında sol kanatta yer alan İşçi Partisi takip ediyor.

Ancak İsrail medyası Başbakan Netanyahu'nun hükümeti kurarken elinin daha güçlü olacağını açıkladı.

Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş) ile Değişim için Arap Hareketi'nin (Ta'al) kurduğu Arap İttifakı'nın da yaklaşık 6 milletvekiliyle İsrail parlamentosu Knesset'de temsil edileceği ifade edildi.

Resmi olmayan sonuçlar çarşamba günü açıklanacak

İsrail'de hükümet kurmak için 120 sandalyeli mecliste 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Sandık sonuçlarına göre hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamadığı için İsrail’i yeni bir koalisyon hükümeti bekliyor. İsrail Merkez Seçim Komisyonu’nun kesin olmayan seçim sonuçlarını yarın açıklaması bekleniyor.

Komisyonun 17 Nisan’da kesin sonuçları açıklamasının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin koalisyon hükümetini kurmaya en yakın gördüğü parti liderine hükümeti kurma görevini verecek. 41 partinin yarıştığı ülkede 5 milyon 800 binden fazla seçmen bulunuyor. Bir önceki seçilere katılım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşmişti.

Kaynak: Euronews