CiddiGazete- Dün yapılan seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre İbrahim Reisi (Seyyid İbrahim Reisül Sedati) İran'ın sekizinci cumhurbaşkanı oldu.

Reformist aday eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, muhafazakar adaylar eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai ile Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi de yaptıkları açıklamalarla Reisi'yi tebrik ettiler.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de yaptığı açıklamada, halkın seçtiği cumhurbaşkanının belli olduğunu belirterek, 45 gün sonra görevi kendisine devredeceğini ifade etti.

İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

Seyyid İbrahim Reisül Sedati; bilinen adıyla İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960 tarihinde Meşhet kentinin Noğan bölgesinde doğdu. İlkokulu Noğan bölgesinde bulunan Cevadiye İlkokulunda bitirdikten sonra, eğitimine Meşhet kentinde bulunan Nevvab İlmiye Medresesi'nde devam etti.

İbrahim Reisi, kısa bir süre Nevvab İlmiye Medresesi'nde okuduktan sonra din eğitimine Ayetullah Seyyid Muhammed Musevinejad'ın medresesinde devam etti. Reisi’nin ortaokulda Ayetullah Musevinijad ile başlayan hoca-öğrenci ilişkisi Ayetullah Musevinijad’ın vefatına kadar sürdürdü.

İbrahim Reisi, Ayetullah Musevinejad'ın tavsiyesi üzerine din eğitimini Kum kentinde bulunan Ayetullah Burucerdi Medresesi'nde ilerletti. İbrahim Reisi'nin hukuk ve yargıya bakışının temeli Usul-ı Fıkıh dersi aldığı Ayetullah Şeyh Ali Mervi tarafından şekillendi.

İbrahim Reisi, Tahran’ın Şehit Mutahheri Yüksek Okulu'nda kısa dönem eğitim aldıktan sonra, Huzistan vilayetinin Mescit Süleyman kentine Marksist gruplarla mücadele etmek için Ayetullah Humeyni'nin Mescit Süleyman temsilcisi Şeyh Hadi Mervi'nin yardımcısı olarak gönderildi. İbrahim Reisi’nin, Mescit Süleyman kentindeki görevi bittikten sonra Horasan vilayetine geri dönerek, Horasan’ın Şahrud kentinde "0-2 Siyasi İdeolojik Eğitim Karargahları Mecmuası" isminde ideolojik eğitim merkezini kurdu.

Kısa süre bu merkezin müdürlüğünü yaptıktan sonra, dönemin başsavcısı Ayetullah Ali Kudusi'nin isteği üzerine Tahran’a çağırıldı ve 1980 yılında Kerec kentinin başsavcısı olarak göreve başlatıldı. Bir sene bu görevde bulunduktan sonra 1981 yılında Hamadan kenti başsavcılığı görevi de ona verildi ve böylece 20 yaşındaki Reisi, aynı anda hem Kerec kenti, hem de Hamadan kentinin başsavcısı oldu.

İbrahim Reisi, 1985 yılında Tahran'ın Başsavcı Vekili, 1989 yılında Tahran Başsavcısı, 1995 yılında Teftiş Kurumu Başkanı, 2005 yılında Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcısı, 2006 yılında Din Adamlarına Özel Mahkemenin Başsavcısı ve 2015 yılında Ülke Başsavcısı oldu.

Bu görevleriyle birlikte dört ve beşinci dönem Uzmanlar Meclisi üyeliği ve İyiliğe Emretmek ve Kötülükten Menetmek İhyası Karargahı'nın sekreterliği görevini de yürüttü.

Dini eğitim ile birlikte Şehit Mutahhari Üniversitesi Hukuk Bölümü'nde sivil eğitimine de devam eden Reisi, bu üniversiteden doktora derecesiyle mezun olduktan sonra İmam Sadık Üniversitesi, Şehit Mutahhari Üniversitesi ve Nevvab Yüksek İlmiye Medresesi'nde ders vermeğe başladı.

Reisi, dün yapılan seçimde, İran'ın sekizinci cumhurbaşkanı oldu.