ABD Başkan Donald Trump, ABD Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Dan Coats'ın görevini bırakacağını ve yerine Texas eyaletinden Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili üyesi John Ratcliffe'i aday göstereceğini bildirdi.

Twitter üzerinden peşpeşe iki açıklama yapan Trump, "Sayıdeğer Texaslı Kongre üyesi John Ratcliffe'in tarafımca Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na aday gösterecek olmaktan memnunluk duyuyorum. Eski federal savcı olan John, sevdiği Ülkesi için liderlik edecek ve başarıları teşvik edecek. Mevcut (Ulusal İstihbarat Dairesi) başkanı Dan Coats, 15 Ağustos'ta bu görevinden 15 Ağustos'ta ayrılacak. Ülkemize yaptığı büyük hizmetten dolayı Dan'e teşekkür ederim. Başkan vekilinin adı kısa bir süre içinde açıklanacak" diye yazdı.

Haber ilk olarak Reuters tarafından isimsiz bir kaynağa dayandırılarak duyrulmuştu. Söz konusu kaynak, Coats’ın geçen hafta Başkan Donald Trump’a istifa etmeyi planladığını bildirdiğini kaydetti. Coats’un, yerine gelecek isim konusunda Trump’a düşüncelerini aktardığı da belirtiliyor.

Konuyla ilgili New York Times gazetesinin haberinde de Coats’un ayrılışının birkaç gün içinde beklendiği kaydedilmişti

Ratcliffe, Rusya soruşturmasını yürüten Robert Mueller’ın komisyondaki ifadesinde Trump’ı güçlü şekilde savunmuştu.

2017 Mart ayından bu yana Ulusal İstihbarat Direktörü olan Coats, Trump’la zaman zaman ayrı düşen bir isim. Coats özellikle Rusya konusunda Trump’la anlaşamayan isimlerin biriydi.

Ocak ayında Coats, Kongre ifadesinde Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan vazgeçecek gibi görünmediğini ve İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kalmayı sürdürdüğünü belirtmişti.

Coats'un bu sözleri Trump'ın tepkisini çekmişti.