CiddiGazete- The New York Times, ABD Başkanı Joe Biden’ın Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Veliaht Prensi Selman hakkında herhangi bir olumsuz karar almayacağını aktardı.

NYT’nin haberinde, "Biden, Prens Muhammed bin Salman'ı doğrudan cezalandırmanın bedelinin çok ağır olduğuna karar verdi. Biden insan hakları örgütleri ve Demokratları hayal kırıklığına uğrattı" ifadesi kullanıldı.

Biden'a yakın kaynaklar, Selman'a yönelik alınacak herhangi bir yaptırım kararının, Suudi Arabistan’ın terörle mücadele konusunda ABD ile işbirliğine ve İran ile mücadele konusuna zarar verebileceğini söyledi.

76 SUUDİ ARABİSTAN VATANDAŞINA YAPTIRIM

ABD'de gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin raporun yayınlanmasının ardından, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 76 Suudi Arabistan vatandaşına yönelik yaptırım kararı alındığını açıkladı. Blinken, söz konusu kişilere ABD vizesi verilmesi konusunda kısıtlamalara gidileceğini ifade etti.

Blinken, söz konusu kişilerin direkt olarak ya da dolaylı yoldan öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı başta olmak üzere muhalif kişi ya da kişileri tehdit ettiklerini ifade etti. Öte yandan Blinken, söz konusu yaptırımı, "Kaşıkçı Yasağı" olarak duyurdu.

Blinken, yaptırımlara ilişkin yaptığı açıklamada, "Yabancı bir hükümet adına ülke toprakları dışındaki muhaliflere karşı ciddi eylemlere doğrudan dahil olduğuna inanılan bireylere yönelik vize kısıtlama politikası uygulanacaktır" dedi.

NELER YAŞANMIŞTI?

Birçok medya kuruluşunda Riyad yönetimine karşı yazılar kaleme alan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2018 yılının Ekim ayının ilk günlerinde İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na gitmişti. Evlenmek için belge almak üzere binaya giren Kaşıkçı bir daha binadan çıkmamıştı.

O dönemde hem yerel basın hem de dünya basını İstanbul'da yaşananlara geniş yer ayırmıştı. Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan yönetimi tarafından suikaste kurban gittiği belirtilmişti.

ABD’nin hazırladığı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili raporda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini onayladığı açıklandı. Raporda, Veliaht Prens Selman’ın, Suudi gazeteciyi "yakalamak veya öldürmek için bir operasyonu onayladığını" ifadeleri yer aldı.