Kore Yarımadası'nda barış umudunu yeniden yeşerten tarihi bir zirve gerçekleşti. Kuzey Kore lideri Kim ve Güney Kore lideri Moon sınırda bir araya geldi, 2007'den bu yana bir ilke imza attı. Kim de Kore Savaşı'ndan bu yana Güney Kore toprağına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu.

​Kore Yarımadası'nda nükleer denemelerin iyice gerginleştirdiği atmosferi yumuşatan Olimpiyat ve K-Pop diplomasisinin ardından, haftalardır planlanan tarihi görüşme hayata geçti.

Öncesinde nükleer denemelerin durdurulması, sınırdaki propaganda yayınlarına son verilmesi gibi adımların atıldığı görüşmenin ana gündem maddelerini ilişkilerin geliştirilmesi ve nükleer silahsızlanma oluşturuyor.

1910- 1945 arasındaki Japonya sömürgesi dönemini takip eden 1950-1953 Kore Savaşı'ndan bu yana bölünmüş halde olan yarımadanın liderleri Kim Jong-un (Kuzey Kore) ve Moon Jae-in (Güney Kore) ilk kez ateşkes köyü Panmunjom'un Güney Kore'ye ait kısmında bulunan Barış Evi'nde (Peace House) yerel saatle 09.30'da bir araya geldi.

Kim böylece Kore Savaşı'ndan bu yana Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olarak tarihe geçti. Bunun ardından Kim, Moon'u kısa süre sınırın Kuzey Kore tarafına davet etti. Akabinde liderler el ele tutuşarak yeniden Güney Kore tarafına geçti.

Kim'e, ülkeyi Güney Kore'nin şubatta ev sahipliği yaptığı PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları'nda temsil eden kardeşi Kim Yo-Jong'un ve ülkeyi yurt dışı ziyaretlerde temsil eden Meclis Başkanı Kim Yong-nam'ın da bulunduğu dokuz kişilik bir delegasyon eşlik etti. Güney Kore'nin 7 kişilik heyetinde ise savunma bakanı ve birleşme bakanı yer aldı.

Zirveyi değerlendiren Kuzey Kore lideri Kim, "Bunun gerçekleşmesi için 11 yıl bekledik. Buraya gelirken bunun neden bu kadar uzun sürdüğünü düşündüm. Bir sürü beklenti var, umarım bu beklentileri karşılayan anlaşmalara varabiliriz" dedi. Akşam yemeği için hazırlanan menüdeki bir yemeğe atıfta bulunan Kim esprili bir dille, "Şu yemek hakkında bir hayli konuştuğunuzu duydum. Şu Pyongyang noodle'ları!" ifadesini kullandı.

Görüşmenin ardından ayrı ayrı öğle yemeği yiyen taraflar, öğle arasından sonra tekrar bir araya geldi ve birlikte ağaç dikti. İki ülkeden getirilen toprakların serpildiği çam fidanın dikildiği yere, "Buraya barışı ve refahı ekiyoruz" yazılı bir anıt taş konuldu.

MENÜ DE ZİRVENİN KENDİSİ KADAR ANLAMLI

Bu arada akşam yemeğinde servis edilen yemeklere de ayrı bir önem ve anlam yüklendi. Kim'in görüşmenin başında "Şu yemek hakkında bir hayli konuştuğunuzu duydum" dediği "naengmyeon" adlı yemek, Moon'un talebi üzerine özellikle menüye dahil edildi.

KİM'İN İSVİÇRE GEÇMİŞİ ONAYLANDI MI?

İsviçre yemeği olan "rösti"nin Kuzey Kore "versiyonu" da Kim için hazırlandı. Böylece Kuzey Kore ilk kez Kim'in çocukluğunu İsviçre'de geçirdiğine dair haberleri doğrular nitelikte bir harekete imza attı.

JAPONYA İLE TATLI KRİZİ

Üzerinde Birleşik Kore haritasının olduğu mango mousse tatlısı ise Japonya ile krize yol açtı. Japonya Dışişleri Bakanlığı, haritaya iki tartışmalı adanın (Takeşime ve Dokdo) da dahil edildiği gerekçesiyle resmi şikayetini iletti ve tatlının servis edilmemesini istedi.

'2018' YILINI VURGULAMAK İÇİN 2.018 MİLİMETRELİK MASA

Bununla birlikte görüşmenin yapılacağı salonun dekoru da, yarımadayı on yıllarca sömürgesi olarak kullanan Japonya'ya "selam gönderir" nitelikte düzenlendi. 2018 yılını işaret etmesi için 2.018 mm genişliğindeki oval bir masanın etrafına dizilen ceviz sandalyelerde, yine Birleşik Kore haritası ve söz konusu iki adanın işlendiği görüldü.

Kim- Moon görüşmesi, Kuzey Kore ve Güney Kore liderleri arasında Kore Savaşı'ndan bu yana düzenlenen üçüncü zirve olma özelliği taşıyor. İlk olarak 2000'de Kim'in babası Kim Jong-il ve Güney Kore'nin o dönemki lideri Kim Dae-jung görüşmüştü. Üç gün süren görüşmede ortak ekonomi projeleri ve savaş sebebiyle ayrılmış ailelerin bir araya getirilmesi üzerinde mutabık kalınmıştı. Kim Dae-jung, Kuzey Kore politikası nedeniyle 2000 Nobel Barış Ödülü'ne de layık görülmüştü.

Ekim 2007'de de yine Kim Jong-il, Kim Dae-jung'un liberal halefi ve şimdiki lideri Moon'un akıl hocası Roh Moo-hyun'la bir araya gelmişti. Roh, askerden arındırılmış bölgeyi geçerek Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a gitmişti. Liderler barış anlaşması imzalama çabaları ve bir dizi işbirliği projeleri üzerinde uzlaşmıştı ama bu projelerin çoğu Roh'un halefinin Kuzey Kore'ye karşı daha sert bir politika izlemeyi tercih etmesi üzerine yarıda kalmıştı.