CiddiGazete- Libya'da ortalık karıştı. Halife Hafter, kendisini ülkenin lideri ve ordusunu da tek ordu ilan etti. Hafter, BM gözetiminde imzalanan Sahirat anlaşmasından da çekildiğini duyurdu. Hafter, ulusa sesleniş konuşmasında, “Sivil bir devletin kurumlarını inşa edecek şartları oluşturacağız” dedi.

Halife Hafter, BM'nin garantörü olduğu "Suheyrat Anlaşması'nın hükmünü yitirdiğini ve kendisine bağlı silahlı grubun tüm ülkeyi kontrolü altına alacağını" iddia etti. ABD Büyükelçiliği, Hafter'in ilanından üzüntü duyduklarını bildirdi.

Hafter, yayınladığı görüntülü mesajında, daha önce yaptığı çağrı üzerine kendi kontrolündeki bölgelerde gerçekleştirilen sokak gösterilerine işaret ederek, "ülkenin başına geçmesi konusunda halkın kendisine verdiği yetkiyi kullandığını" ileri sürdü.

RUSYA'DAN TEPKİ

Sputnik'in haberine göre Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Hafter’in Suheyrat anlaşmasından çıktıkları yönündeki açıklamasının endişe verici olduğunu belirterek, "Bu anlaşmanın alternatifi yok” dedi. Libya’daki krizin sadece karşılıklı tavizler ve uzlaşılar yoluyla aşılabileceğini söyleyen Kosaçev, "2015 Suheyrat anlaşmasında tam da bu belirtilmişti. Şahsen bana göre bu anlaşmanın alternatifi yok” ifadesini kullandı.

ABD, "ÜZÜNTÜ" DUYDU

ABD'nin Trablus Büyükelçiliği de Hafter'in açıklamasından "üzüntü" duyduğunu açıkladı.

Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Hafter ve Libya'daki diğer aktörlerin diyalogla ülkeyi ileriye taşıyacak bir girişimde bulunmalarının ABD tarafından memnuniyetle karşılanacağı" ifade edildi.

Açıklamada, "ABD, sivillerin mübarek ramazan ayında sıkıntı çektiği ve coronavirus salgınının daha fazla yaşamı tehdit ettiği bu dönemde, Libya Ulusal Ordusu'nu Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne katılarak insani bir ateşkes ilan etmeye ve sonunda Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilciliği liderliğinde 5+5 askeri komitesi görüşmeleriyle kalıcı bir ateşkesin sağlanmasına davet ediyor" denildi.

SUHEYRAT ANLAŞMASI

Fas'ın Suheyrat kentinde 2015 yılında gerçekleştirilen Libya konulu toplantıdan çıkan sonuçlar ve imzalanan anlaşma BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmişti. Bu anlaşma gereği, Libya'da geçiş sürecini yönetmek üzere Ulusal Mutabakat Hükümeti görevlendirilmişti.

Berlin'de 19 Ocak'ta düzenlenen Libya konulu konferansta, ülkenin BM nezdindeki meşru temsilcisi UMH ile Hafter tarafından beşer askeri temsilcinin BM himayesinde kalıcı ateşkesi görüşmek üzere bir araya gelmeleri kararlaştırılmıştı. İki taraf arasında gerçekleştirilen görüşmeler başarısızlığa uğramış ve süreç askıya alınmıştı.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından 2011 yılından itibaren iç savaş devam ediyor. Ülkede iki farklı yönetim var. 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü; Mısır sınırına yakın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi ve Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti. Merkezi Trablus'ta bulunan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından tanınıyor, Türkiye tarafından da destekleniyor. Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Libya Temsilciler Meclisi ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.

UMH'DEN MİLİSLERE HAVA SALDIRISI

Öte yandan UMH'ye bağlı silahlı birliklerin, Vatiyye Hava Üssü'ndeki Hafter milislerine yönelik beş hava saldırısı düzendiği açıklandı.