General Hafter'e bağlı militanların sözcüsü Ahmet el Mismari, Trablus saldırısının süreceğini belirtirken, Türkiye ve Katar'ın hükümet güçlerine destek verdiğini iddia ederek, Libya topraklarının Türk ordusu tarafından işgal edildiğini öne sürdü.

"TÜRK GEMİLERİ VE UÇAKLARI DÜŞMAN GÖRÜLECEK"

Reuters'in haberine göre sözcü, Türk hedeflerin düşman olarak tanımlandığını söyledi. Hükümet güçlerine İHA'larla destek verdiğini iddia eden ABD destekli darbeci grubun sözcüsü, Libya karasularında bulunan Türk gemilerine ateş açılması emrini verdiğini belirterek, Libya hava sahasının Türk uçaklarına kapatıldığını ekledi.

"TÜRK VATANDAŞLARI DA TUTUKLANACAK"

Sözcü ayrıca, ülkedeki Türk vatandaşlarının ise tutuklanacağını söyledi.

Öte yandan, Libya üzerinde Türk yapımı bir İHA düşürüldüğü iddia edildi.

LİBYA'DA NELER OLUYOR?

"Arap Baharı" olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin rejim karşıtı çatışmalara dönüştüğü ve Muammer Kaddafi’yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya’da birden fazla yönetim bulunuyor.

Libya, 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü.

Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk’ta bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti.

Öte yandan IŞİD’in 2015’te varlığını hissettirdiği ülkede, örgüte bağlı savaşçılar Kaddafi’nin doğum yeri olan Sirte kentini ele geçirdi. Ancak Türkiye’nin de desteklediği Misratalı güçler, IŞİD’i aynı yıl içerisinde ortadan kaldırdı.

KİM KİMİ DESTEKLİYOR?

Merkezi Trablus’ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’ni ise Mısır Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve kısmen Rusya’dan destek buluyor.

BÜYÜK SİLAHLI GÜÇLER

Akdeniz’e kıyısı bulunan 6,5 milyon nüfuslu petrol ülkesi Libya’da Kaddafi’nin devrilmesinin ardından yüzlerce irili ufaklı silahlı grup faaliyet göstermeye başladı.

ÖNE ÇIKAN GRUPLAR

- Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı birlikler. Bu birliklerin başında Tümgeneral Usame Cuveyli bulunuyor.

- Kaddafi’nin devrilmesinde en büyük paya sahip Misrata merkezli güçler.

- Körfez ülkeleri ve Mısır’ın desteklediği Tobruk merkezli General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu.

- Ülkenin batısında, Tunus sınırına yakın Zintan merkezli güçler.

HAFTER GÜÇLERİ İLE UMH 7 CEPHEDE SAVAŞIYOR

Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlatan Hafter güçleri, tüm cephelerde gerilerken UMH’ye bağlı birlikler karşı saldırıya geçiyor.

Ayn Zara, Halletul Fercan, Kasr bin Gaşir, Vadi er-Rabi, El-Matar el-Kadim, Es-Sevani ve El-Aziziye bölgelerinde UMH güçleri ile Hafter’e bağlı güçler arasında vurkaç taktiğine dayalı çatışmalar devam ediyor.

- Önce Rusya, sonra ABD'ye çalışmaya başlayan Halife Hafter, Türk düşmanlığıyla tanınıyor.

GENERAL HALİFE HAFTER KİMDİR?

1943 Ecdebiye doğumlu General Halife Hafter, petrol zengini Libya’da son 5 yıldır yaşanan krizin önemli aktörlerinden biri. Sovyetler Birliği’nde askeri eğitim görüp Kaddafi’nin liderliğindeki orduya katıldı.

1969’da Kaddafi’nin Kral İdris’i devirmesinde rol oynadı. Bu adımı, onu Kaddafi’nin en çok güvendiği isimlerden biri haline getirdi. Kaddafi başa geçince Genelkurmay Başkanlığı yaptı.

1986 yılında, Fransa’nın desteklediği Çad güçleriyle çatışan birliklerin başına getirilmesi ise rüzgarı tersine çevirdi. Libya yenildi, 1987’de Hafter ve askerleri esir düştü. Kaddafi askerleri geri çekince de bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Yıllarca hapis yatan Hafter, ABD’ye sürgüne gönderildi. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) çalışmakla suçlandı.

2011’de Kaddafi karşıtı ayaklanma başlayınca da ülkesine geri döndü.

2014’ün şubat ayında, BM destekli seçimlerde yeniden güç kazandı.

Hafter güçleri, 2014’ten beri ülkenin doğusunda Tobruk ve önemli petrol limanlarının da olduğu büyük bir alanı kontrolü altında tutuyor.

Hafter’e göre, ülkenin istikrarını sağlayabilecek tek güç kendisi.