CiddiGazete- Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken dün akşam saatlerinde Ukrayna'nın Mariupol kentinde 34'ü çocuk 86 Türk'ün sığındıkları Süleyman Camii'nde mahsur kaldıkları açıklanmıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus kuvvetlerinin Mariupol'da Türk vatandaşlarının sığındığı camiyi bombaladığı iddia edildi.

Reuters haber ajansının Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'ne dayandırdığı haberde ise caminin içinde 34'ü çocuk olmak üzere toplam 86 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bulunduğu kaydedildi.

Habere göre Büyükelçilik, yerel kaynaklara dayanarak "kentte sabah erken saatlerden itibaren cami dahil, şehre Rus topçu ateşinin sürdüğünü" bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzheppar da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tam şu anda ordusu Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan anısına yapılmış Muhteşem Cami’yi bombalıyor. Camide Türk vatandaşları dahil birçok yetişkin ve çocuk bombardımandan saklanıyor" ifadelerini kullandı.

DERNEK BAŞKANI YALANLADI

Kanuni Sultan Süleyman Camii Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu yaptığı açıklamada, caminin bombalandığı yönündeki haberleri Habertürk TV'de katıldığı canlı yayında yalanladı.

Kendisinin Odessa'daki konsoloslukta bulunduğunu belirten Hacıoğlu, "Rusya camiyi vurmadı. Camiye yakın 700 metre yakınında bir yere roket düştü. Camiye 2 km yakın mesafede olan bir mahalle de bombalanıyor. Sabah 6'dan akşama kadar da o bölgeler bombalandı. Tabii ki saldırılar sırasında istenilen hedefler dışında istenmeyen hedefler de vurulabiliyor o yüzden bizim caminin de bombalanma riski tabii ki var" ifadelerini kullandı.

Hacıoğlu son duruma ilişkin "Otobüslerimiz bugün de yola çıktı. Şu ana kadar sıkıntılı bir şekilde devam ediyorlar. İnşallah bugün Mariupol'e ulaşacaklar. Yarın da inşallah oradaki insanlarımızı tahliye edeceğiz" ifadelerini kullanır.

Camiye sığınanlarla doğrudan iletişim kuramadıklarını belirten Hacıoğlu, bu kişilerin sığınaktan ayrılıp kendilerini kısa süreli arayarak durumlarını bildirdiklerini bunun dışında da bilgi alamadıklarını belirtti.

Mahsur kalan Türk vatandaşlarına ilişkin de bilgi veren Hacıoğlu Mariupol'de toplamda 86 Türk'ün mahsur olduğunu, bunların 30'unun şu an camide diğerlerinin ise evlere sığındığını açıkladı.