CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Maslak'ta bulunan Milli Savunma Üniversitesi'nden katıldığı zirvede NATO devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna'daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumu görüştü. Saat 17.00'de başlayan zirve yaklaşık 3 saat sürdü.

Zirvede liderler, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ve son gelişmeleri ele aldı. Erdoğan'a zirve sırasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan da eşlik etti.

ZİRVE SONRASI ORTAK AÇIKLAMA: KORKUNÇ STRATEJİK HATA

NATO zirvesi sonrası yapılan açıklamada, "Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hatadır" denildi.

Ukrayna'nın doğu kısmına ek savunma güçleri gönderileceğinin ve güçlü yaptırımların uygulanacağının belirtildiği açıklamada, Rusya'nın "yalanlara sığınarak kimseyi kandırmaması" gerektiği vurgulandı.

NATO GENEL SEKRETERİ’NDEN RUSYA'YA UYARI

Zirvenin açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Avrupa kıtasında barışı bozduğunu belirterek şunları söyledi:

- Diplomatik bir çözüm bulmak için tüm çabalarımıza rağmen aylardır uyardığımız şey gerçekleşti. Kasıtlı, soğukkanlı ve uzun zamandır planlanmış saldırının tek sorumluluğu Moskova'ya aittir.

- Rusya'nın saldırılarını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor ve Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya çağırıyoruz. Ukrayna'nın cesur insanlarının yanındayız.

- Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü, kendini savunma hakkını ve kendi yolunu seçme hakkını tam olarak destekliyoruz.

"RUSYA'YI SWIFT SİSTEMİNDEN ÇIKARIN" ÇAĞRISI

NATO Zirvesi'nde liderlere seslenen Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Batı'nın Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkarması gerektiğini, aksi takdirde Ukrayna'nın birkaç gün içinde düşeceğini söyledi.

Zeman, "İki seçeneğimiz var: ya Rusya'yı SWIFT'den çıkaracağız ya da birkaç gün içinde Ukrayna'nın Rusya tarafından tamamen işgal edildiğini göreceğiz. Ben ilk seçenekten yanayım" dedi.