CiddiGazete- Dünyada en fazla coronavirüs vakası Amerika Birleşik Devletleri’nde tespit edildi. New York eyaleti ise 33 bin kişi ile en çok can kaybının yaşandığı eyalet oldu.

New York Valisi Andrew Cuomo, New York’un coronavirüse karşı verdiği mücadeleyi “Amerikan Krizi” adıyla kitaplaştırdı. Cuomo, kitabında yaptığı hatalara da yer vererek özeleştiri yaptı.

Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Vali Cuomo, New York’ta maske takma kararını gecikmeli aldığını, zorunlu maske uygulamasına salgın hastalığın eyalette ilk vaka tespitinin hemen ardından geçilmesi gerektiğini, bu durumun kendi hatası olduğunu kabul etti.

13 EKİM'DE SATIŞA ÇIKIYOR

Vali Cuomo, 13 Ekim'de piyasaya çıkacak kitabının henüz bitmediğini belirterek, ”Daha bu ilk devre. Salgın hastalık henüz bitmedi. Salgın hastalıkla ilgili ne öğrendik? Ne öğrenmeliyiz? Ne yapmalıyız? Oyunun ikinci yarısında ne yapmalıyız? Bugün, ikinci dalgaya hazırlanmalıyız. Kitap COVID'in tarihi değil. Biz hâlâ bu salgın hastalığın tam ortasındayız. Çok şey öğrendik. Öğrenecek daha da çok şeyimiz var. Bazı şeyleri doğru yaptık bazı şeyleri yanlış yaptık. Kitap, geriye dönük olarak ileriye dönük olarak ne yapmamız gerektiğiyle ilgili” diye konuştu.

NEW YORK ŞİMDİLİK BAŞARILI

ABD’de coronavirüs salgınından en fazla etkilenen eyaletlerin başında gelen New York’ta, Mart ayından itibaren tespit edilen vakalar eyaleti hazırlıksız yakaladı. Yetersiz solunum cihazları, tıbbı malzeme, maske ve bilinmeyen bir virüse karşı mücadele edecek sağlık çalışanları eksiği eyalette can kayıplarını arttırdı.

Vali Andrew Cuomo, sık sık Başkan Donald Trump ile gerekli ekonomik yardım için karşı karşıya geldi. Eyalet, salgın hastalığa karşı verilen olağanüstü savaşta şimdilik başarılı oldu. Ülkenin diğer eyaletlerinde vaka sayısı hızla tırmanırken New York’ta vaka sayıları düştü.

Vali Cuomo, ülkenin diğer eyaletlerinde artan vaka sayılarından endişelenince, 35 ayrı eyaletten New York’a geleceklere 14 günlük zorunlu karantina uygulama kararı aldı.