CiddiGazete- Coronavirüse (Covid-19) karşı dünya çapında eşi Özlem Türeci ile birlikte, mRNA teknolojisi ile ilk aşıyı üreten, BioNTech'in kurucusu ve yöneticisi Uğur Şahin, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, aşılama programının planlandığı gibi yürütülmesi durumunda mayıs ayı sonu ya da haziran başında Almanya'da vaka sayılarının hissedilir derecede azalacağını öngördüğünü ifade etti.

İngiltere varyantı hakkında, "Şu an B.1.1.7'nin Almanya'da yayılmaya başlaması gibi bir sorunumuz var. Mart ayının ortasından itibaren, aşı olan ilk grupta yer alan yaşlı kişiler arasında ölüm vakası sayısı düşecektir" diye konuştu.

NORMAL HAYATA NE ZAMAN DÖNÜLECEK?

55 yaşındaki bilim insanı Şahin ayrıca, yeterince insanın aşı olması durumunda coronavirüs salgınının Almanya'da yaz sonuna doğru çok daha iyi kontrol altına alınabileceğini dile getirdi. Bunun bir daha yeni enfeksiyonlar görülmeyeceği anlamına gelmediğini vurgulayan Şahin, "…ancak yeniden normal hayatımıza dönebiliriz" ifadesini kullandı.

AŞI TEKRARLANACAK MI?

Aşı olan kişilerin önümüzdeki yıl yeniden aşı olup olmaması gerektiği yönündeki soruya ise, "Ben olunması gerekeceğini düşünüyorum. Sadece halk içinde aşının sağladığı kitlesel korumayı canlı tutabilmek için bile buna ihtiyaç olacaktır" cevabını verdi.

Şahin, gelecekte insanların yeni varyantlara karşı her iki yılda bir aşılanmasının gerekebileceğini de belirterek, "Aynı gripte olduğu gibi. Bu durum normal hayatımızın bir parçası olabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DW