CiddiGazete- ABD’nin Minneapolis kentinde dolandırıcılık suçuyla yakalanan siyah şüpheli, kendisini gözaltına almaya çalışan polisler tarafından nefessiz bırakılarak öldürüldü. Bir görgü tanığının görüntülediği olay, ABD’yi ayağa kaldırdı. Ölümle ilgili soruşturma açılırken, olaya karışan dört polisin kovulduğu açıklandı.

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yaşanan olayda, beyaz bir polis “sahtecilik” şikayeti üzerine eşkal benzerliği nedeniyle George Floyd’u gözaltına almak için yere yatırdı.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, polisin, Floyd’un boynuna dizini basarak, diğer ekipleri beklemesi, yoldan geçenlerce büyük tepki gördü. Bazı görgü tanıklarının telefonlarıyla görüntülediği olayda, kelepçeli olan siyah şüphelinin yerde defalarca “Lütfen, nefes alamıyorum, lütfen” şeklinde yalvardığı, bir süre sonra da hareketsiz kaldığı, ancak polisin dizini bir süre daha çekmediği görülüyor.

Bir süre sonra gelen ilk yardım ekipleri Floyd’a ilk müdahaleyi ambulansta yaptı ancak şüpheli kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

FBI yaptığı açıklamada, polislerin görevden uzaklaştırıldıkları ve soruşturmanın sürdüğü ifade edildi. Ancak gözaltına alınma şekli, siyahlara yönelik şiddet tartışmalarının dinmediği ülkede, büyük öfke yarattı.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey olayla ilgili görüntüler üzerine Facebook'tan yaptığı açıklamada, Afrika kökenli Amerikalılar’dan özür diledi ve "Amerika’da siyah olmak, ölüm cezası olmamalı" dedi.

Frey, "5 dakika boyunca beyaz bir polisin dizini, siyah bir adamın boynuna bastırmasını izledik. 5 dakika. Birinin yardım istediğini duyduğunuzda yardım etmeniz gerekir. Bu polis, en temel insani sağduyuyu göstermekte başarısız oldu” ifadelerini paylaştı.

Minneapolis polisinin güç kullanımı yöntemleri arasında şüphelinin boynuna dizle bastırmak da yer alıyor ancak bu yöntem için polisin nefes yolunu tıkamamaları için özel eğitimden geçmesi gerekiyor. Görüntüyü izleyen uzmanlar, polisin ya iyi eğitilmediği ya da eğitimini hiçe saydığını zira dizini çok uzun tuttuğunu söylüyor.