CiddiGazete- Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTech'in Covid-19 aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda kullanılması için acil kullanım onayı verdi.

Ülkede sürdürülen pandemiye karşı bağışıklık kampanyasında önemli bir adım olarak görülen bu karar sayesinde 28 milyon çocuğun aşılanması sağlanacak.

Bu kararın ardından küresel ilaç devi Pfizer, 2021 aşı teslimatı tahminini artırdı. Şirketin son tahmini, temmuz ayındaki tahmininden 200 milyon daha fazla oldu. Pfizer, 2021 için toplam 2,3 milyar doz teslimat beklediğini açıkladı. Bu tahminle beraber aşı için toplam 2021 gelirinin 36 milyar dolar olması bekleniyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin 5-11 yaş grubundaki çocuklara aşı yapılması yönündeki kararının ardından yükselişe geçen Pfizer hisseleri, piyasa öncesi işlemlerde yüzde 2,9 artışla 44,92 dolara yükseldi.

Şirketin son çeyrek geliri önceki yılın 2 katına çıkarak 24,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu miktarın 13 milyar doları corona virüsü aşısına bağlı gelirlerden kaynaklanıyor.

Şirketin bu dönemdeki kârı ise önceki yıl aynı dönemde elde edilen gelirin 5,5 katına çıkarak 8,1 milyar dolara yükseldi.

Pfizer’in finansal performansının aşı sayesinde gelişmesi, kârların halk sağlığının üzerinde olduğu iddiasıyla sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi.