CiddiGazete- Sudan’da halkın geçtiğimiz sene 25 Ekim'deki askeri müdahalenin ardından yönetimin tamamen sivillere devredilmesine yönelik başlattığı protestolar devam ediyor.

Ülkede askeri müdahaleden bu yana düzenlenen 12'inci büyük protestoda, göstericiler, yeniden başkent Hartum'daki başkanlık sarayına yürüdü. Protestolar sonrası Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk istifa etti.

NE OLMUŞTU?

Sudan'da geçtiğimiz sene 25 Ekim'de Başbakan Abdullah Hamduk ile aralarında dört bakanın da bulunduğu diğer sivil hükümet yetkilileri gözaltına alındı. Egemenlik Konseyi Başkanı ve ordu komutanı Abdülfettah el-Burhan, daha sonra olağanüstü hal ilan ederek sivil yönetimi feshettiğini duyurdu.

Başbakan Hamduk, ertesi gün ev hapsine alınması şartıyla serbest bırakıldı. Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan, 11 Kasım'da yayınladığı kararname ile Egemenlik Konseyi'nin yeniden kurulduğunu duyurdu.

Darbenin ardından halk ayaklandı ve gösteriler patlak verdi. 21 Kasım'da ise El-Burhan ve Hamduk anlaşmaya vardı ve Hamduk'un yeniden başbakan olarak göreve gelmesine karar verildi. Hamduk, bugün istifa etti.