CiddiGazete- ABD Rusya'nın Ukrayna'yı işgale hazırlandığı konusunda ısrar ederken, Rusya'nın balistik füze ve kruz füzelerini de sahaya sürdüğü askeri tatbikat başladı.

Rus haber ajansı Ria hava ve donanma birliklerinin de katıldığı tatbikatın bu sabah başladığını duyururken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tatbikatı bizzat izlediği belirtildi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, tatbikatın düzenli eğitim sürecinin bir parçası olduğunu duyururken Putin ile Belaruslu mevkidaşı Aleksandır Lukaşenko'nun Kremlin Sarayı'ndaki durum merkezinde tatbikatı takip ettiğini duyurdu.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, tatbikatta Rusya'nın Kinzhal ve Zirkon isimli hipesonik füzeleri de deniz ve karadaki hedefleri vuruyor.

Açıklamada, "Kuzey ve Karadeniz Filolarına ait gemiler ve denizaltılar, deniz ve kara hedeflerine Kalibr seyir füzeleri ve Zirkon hipersonik füzeler fırlattı. Astrahan bölgesindeki Kapustin Yar Eğitim test sahasında İskender kara tabanlı seyir füzesi ve Arhangelsk bölgesinde bulunan Plesetsk Uzay Üssü'nden Yars kıtalararası balistik füzesi Kamçatka'daki Kura test sahasına fırlatıldı. Tu-95MS stratejik bombardıman uçakları tarafından havadan fırlatılan seyir füzeleri Pemboi ve Kura menzillerindeki hedefleri vurdu" dendi.

Rusya'daki nükleer güçlerin iki yıl aradan sonra ilk defa katıldığı tatbikat, gerilimin çok yüksek olduğu bir dönemde gerçekleşiyor. Rusya işgal iddialarını reddederek asker ve zırhlı araçlarını Ukrayna sınırlarından çektiğini savunsa da başta ABD istihbaratı olmak üzere Batılı ülkeler henüz net bir gerileme görmediklerini belirtiyor.