CiddiGazete- İngiltere hükümeti, Rusya’nın Ukrayna'da Moskova yanlısı bir kukla rejim göreve getirmeyi hedeflediğini öne sürdü.

Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, dün yaptığı açıklamada, bunun gerçekleşmesi durumunda Moskova’nın çok ciddi ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise Rus istihbarat servislerinin, Ukrayna’yı işgal planları kapsamında bazı eski Ukraynalı siyasetçilerle iletişim içerisinde olduğunu savundu. Dışişleri Bakanı Liz Truss, Cumartesi günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Kremlin'in Ukrayna'da Rus yanlısı bir yönetim göreve getirme komplosunu tolere etmeyeceğiz. Kremlin, askeri bir müdahalenin devasa bir stratejik hata olacağının ve Birleşik Krallık ve ortaklarımızın Rusya’ya büyük bir fatura keseceğinin farkında" ifadelerini kullandı.

İngiliz Dışişleri, Rus hükümetinin olası bir Rus yanlısı hükümetin başına getirmek üzere eski Ukraynalı milletvekili Yevheniy Murayev'i düşündüğüne ilişkin bilgilere sahip olduğunu bildirdi. Fakat bakanlık, bu suçlamalara ilişkin kanıtları yayınlamayı ise reddetti.

Söz konusu iddialara ilişkin bir açıklamada bulunan Murayev, söz konusu iddiaların "aptalca ve absürd" olduğunu söyledi.

Dün açıklamalarda bulunan Murayev, "Eğer bir şey kaçırmadıysam, Rusya'nın başka bir adayı var ve bunu saklamıyorlar da. Ben ülkemin bir vatanseveriyim" diye konuştu.

İngiltere'yi "şaşırmış" olmakla suçlayan Murayev, "Pek mantıklı değil. Ben Rusya’da yasaklıyım. Sadece bu değil, aynı zamanda babamın firmasının paralarına da el konuldu" diye konuştu.

Suçlamalara cevap veren Rus hükümeti, Londra'nın suçlamalarının "dezenformasyon" olduğunu savundu.

Moskova, İngiltere ve NATO'yu gerilimi tırmandırmakla suçladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'ye "provoke edici faaliyetlerinden" kaçınma çağrısında bulundu.

Söz konusu iddialara bir tepki de ABD'den geldi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, böylesine bir komplonun son derece endişe verici olduğunu söyledi. Ukrayna halkının kendi geleceğini bizzat tayin etme hakkı olduğunu vurgulayan Horne, ABD'nin Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş ortaklarının yanında olduğunun altını çizdi. Bu arada İngiliz Dışişleri Bakanı Truss'ın Şubat'ta Moskova'yı ziyaret etmesi ve mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelmesi bekleniyor. Savunma Bakanları Ben Wallace ve Sergey Şoygu arasında da bir görüşme planlanıyor.

"RUS LİDER SAYGIYI HAK EDİYOR" DİYEN ALMAN KOMUTAN İSTİFA ETTİ

Rusya'nın sınırdaki 100 bin askeriyle Ukrayna'yı işgal edeceği iddiası üzerinden tırmanan gerilim, Almanya'da ise üst düzey bir istifa getirdi.

Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Kay-Achim Schönbach, Moskova'nın komşusunu işgal edeceği iddiası için "Saçmalık" deyip Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "saygı görmeyi hak ettiğini" söylemesi ve Kiev'in Kırım'ı asla geri alamayacağını belirtmesi sonrası istifa etti.

Schönbach, cuma günü yaptığı konuşmada Putin'in Ukrayna'yı işgal edeceği iddiaları için "saçmalık" ifadelerini kullanmış ve Rus liderin tek istediğinin "saygı görmek olduğunu" söyleyerek, "Ve biraz saygı göstermenin bedeli çok az, hatta hiçbir bedeli yok. Ona esasında talep ettiği ve muhtemelen hak ettiği şey olan saygıyı göstermek kolay" demişti.

"ABD DİPLOMATİK PERSONELİNİN BÜYÜK KISMINI ÇEKECEK"

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimi düşürmek için bir yandan diplomatik çalışmalar yürüten, diğer yandan Ukrayna ordusuna silah desteği veren ABD’nin ülkedeki diplomatik misyonuna yönelik de adım attığı ileri sürüldü.

Amerikan Fox televizyonunun Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, Dışişleri Bakanlığının Kiev Büyükelçiliğinde görevli personelin ailelerinin bugünden başlamak üzere Ukrayna’dan tahliye edilmesi talimatı verdiği öne sürüldü. Haberde, yetkililerin Ukrayna'da bulunan ABD vatandaşlarının da ülkeyi terk etmesi tavsiyesinde bulunacağını ifade ettiği kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, henüz bu konuda resmi açıklama yapmadı.