CiddiGazete- Afganistan'da Taliban örgütünün ele geçirdiği vilayet merkezi sayısı 23'e yükseldi. Mezar-ı Şerif kentinde yaşayan eski cumhurbaşkanı yardımcısı Raşit Dostum da altın varaklı konutunu terk ederek yakınlarıyla birlikte komşu ülke Özbekistan'a kaçtı.

BELH VE MEZAR-I ŞERİF’TEKİLER ÖZBEKİSTAN SINIRINA SIĞINDI

Taliban örgütünün Özbek ve Türkmen nüfusunun çoğunlukta olduğu Mezar-ı Şerif'te kontrolü ele geçirmesinin ardından, kentte yaşayan Özbek ve Türkmenler evlerini terk ederek kaçmaya başladı. Özbek ve Türkmenler, Özbekistan sınırına yığılırken, ekonomik durumu iyi olan bazı Afganlar da sığınmak için Özbekistan sınırına akın etti.

Mezar-ı Şerif’te bulunan eski cumhurbaşkanı yardımcısı Mareşal Raşid Dostum ve eski Belh Valisi Ata Mohammed Nur'un yanı sıra diğer yerel yetkililer de Özbekistan'a kaçtı.

GANİ: VATANI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİM

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, devlet televizyonunda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, "Geleceğinizden endişe ettiğinizi anlıyorum. Cumhurbaşkanınız olarak sizi temin ederim ki istikrarsızlığın yayılmasını, şiddeti ve halkımın yerinden edilmesini önlemeye odaklanacağım. Dayatılan çatışmanın masum insanların ölümüne, 20 yıllık kazanımların kaybına, kamu altyapısının tahrip olmasına ve uzun süreli istikrarsızlığa neden olmasına izin vermemeye çalışacağım" ifadelerini kullanmıştı.

"Cumhurbaşkanı olarak vatanı savunmaya devam edeceğim" diyen Gani, "Siyasi liderler, Afgan halkının çeşitli kesimlerinin temsilcileri ve uluslararası ortaklarımızla hükümet içinde kapsamlı istişareler yaptık. İstişareler devam ediyor ve sonuçlar yakında paylaşılacak" şeklinde konuşmuştu.

Taliban militanları, ülkenin 34 vilayetin 23’ünün merkezinde hakimiyet kurarken, Afgan hükümeti ise 11 vilayetin kontrolünü elinde bulunduruyor. Taliban, başkent Kabil’i kuzey ve güneyden kıskacına alırken ABD medyası, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde Taliban’ın başkenti 72 saat ile 1 hafta arasındaki bir süre zarfında tamamen kuşatabileceğini belirtti.