CiddiGazete- Dünya çapında kredi kartı sağlayıcıların en büyükleri olan Visa ve Mastercard, Rusya’da operasyonlarını durduran şirketler listesine katıldı.

Mastercard'dan yapılan açıklamada, Rus bankalar tarafından verilen kartların artık altyapıları tarafından desteklenmeyeceğini ve Rusya dışında verilen kartların da Rusya'da geçerli olmayacağı belirtildi.

Çevrim içi ödeme platformu PayPal da dün Rusya'daki servislerini askıya aldıklarını açıklamıştı.

Bu gelişmelerin ardından Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’tan yapılan açıklamada, Rus ödeme sistemi Mir ile Çin UnionPay’in birlikte çalışacağı kartlar çıkartmak için çalışmalara başlandığı belirtildi.

Ülkenin piyasa hacmi bakımından bir diğer önemli bankası Alfa-Bank da yaptığı açıklamada, Çin ulusal ödeme sistemi UnionPay ile çalışan kartlar çıkartılması için çalışmalara başlandığını, söz konusu sistemle 180 ülkede ödeme yapılabileceği bildirildi.

Rus Tinkoff bankası da “Mir-UnionPay” kartlarına yönelik çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü duyurdu.

Bloomberght'nin haberine göre, Rusya Merkez Bankası tarafından Mayıs 2017’de kurulan Mir ödeme sistemi, bankaya ait Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi adlı sistem üzerinden elektronik para transferleri için kullanılıyor.

Çin merkezli banka kart hizmetleri ağı olan UnionPay, dünya çapında 2 bin 500’den fazla kurumla ortak çalışıyor. UnionPay kapsamında bugüne kadar 7 milyardan fazla kartın çıkarıldığı hesaplanıyor.