CiddiGazete- Kazakistan'da LNG fiyatlarına gelen zamların ardından başlayan protestolar ülke geneline yayıldı. Şiddet ve kaosun sürekli arttığı ülkede çıkan olaylarda aralarında polislerin de olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Birçok ürünün fiyatının zamlanması sonrasında binlerce gösterici pazar gününden beri farklı şehirlerde sokaklara dökülürken Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, resmi bir açıklama yaparak mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinden yardım istediğini duyurmuştu.

RUSYA ASKER GÖNDERDİ, SOKAKLARDA SİLAH SESLERİ YÜKSELİYOR

Dünyanın kilitlendiği Orta Asya ülkesi Kazakistan'daki geniş çaplı protestolar, Rusya'nın devreye girmesiyle yeni bir boyut kazandı. Rusya'nın başını çektiği ülkeler, Kazakistan'a asker gönderdi.

Hükümetin istifasına yol açan protesto dalgası Kazakistan'ı alt üst etti, ülkenin en büyük şehri ve eski başkenti Almatı'da bu sabah gerçekleşen çatışmalarda silah sesleri duyuldu.

Almatı'nın ana meydanında konuşlanan askerlerle göstericilerin birbirine girdiği dakikalarda duyulan silah sesleri, uluslararası haber ajansları tarafından dünyaya son dakika koduyla duyuruldu.

İnternete erişimin kesildiği Kazakistan'da göstericiler, ilan edilen Olağanüstü Hal'e karşın Pazartesi günü Almatı'daki belediye binasını ve havalimanını bastı. Sokaklardan "İhtiyarlar dışarı" ve "Hükümet istifa" sloganları yükseldi.

Bazı uluslararası uçuşların durdurulduğu Almatı'da havalimanı halihazırda göstericilerin kontrolünde. Şehirden yağma haberleri de gelirken, Rus medyası şehrin iki hastanesinin "teröristler" tarafından kuşatıldığını yazdı.

Kaosun büyümesi üzerine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya'dan ve NATO benzeri bir organizasyon olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (CSTO) yardım istedi.

Tokayev, televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında Rusya ve beş eski Sovyet ülkesinin üye olduğu CSTO devlet başkanlarına "terör tehdidine karşı yardım etmeleri için talep gönderdiğini" duyurdu.

RUS MEDYASI DUYURDU

Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamla başlayan gösteriler, gece sokağa çıkma yasakları ve ilan edilen olağanüstü hale rağmen birkaç gün içerisinde Kazakistan'ı sarstı. Tokayev'in yardım talebine CSTO'dan cevap geldi. Rusya ve aralarında Ermenistan'ın da bulunduğu müttefiklerinin Kazakistan'a ilk askerlerini gönderdiği belirtildi.

Rus medyası , uçakla yola çıkan askeri birliklerin ilk görüntülerini yayınladı. Rus ordu televizyonu Zvezda, Rusya'nın yanı sıra CTSO üyesi diğer ülkeler Ermenistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Belarus askerlerinin Kazakistan'a sevk edildiğini aktardı.

Rusya'nın öncülüğündeki askeri birlikler, Kazakistan'daki hükümet karşıtı gösterilerin bastırılmasına yardım edecek. CTSO'nun Başkanı Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ittifakın "kısıtlı bir süre için" barış gücü bulundurabileceğini belirtti.

CSTO'nun Kazakistan'a kaç asker konuşlandıracağına dair henüz resmi bir açıklama yok. İlk gelen bilgilere göre, Ermenistan 70 ve Tacikistan da yaklaşık 200 askerini Kazakistan'a sevk etti.

Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da askerlerin sokaklarda devriye gezdiği görülüyor. Rus medyasındaki haberlerde, Kazakistan sokaklarındaki "silahlı çatışma" vurgusu öne çıkıyor.

UKRAYNA'DAN İDARE EDİYOR

Kazak yetkililer, Orta Asya'nın en büyük ülkesinde 8 emniyet mensubunun öldürüldüğünü, 317'sinin de yaralandığını açıkladı. Salı günü söz konusu rakam 12 ölü olarak güncellendi. Bu sabah yapılan açıklamada ise polisle çatışmaya giren onlarca göstericinin Almatı'da öldürüldüğü duyuruldu. Yaralı sayısının 1000'i aştığı ülkede Kazak yetkililer, öldürülen protestocuların hükümet binalarına girmeyi denediğini söylüyor.

Kazakistan'da internet tamamen kapalı. Telegram, Signal ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları kullanılamazken, gösteri haberlerinin yer aldığı iki internet sitesi kapatıldı. Ukrayna'da sürgünde bulunan Kazak muhalif lider Muhtar Ablyazov ise, protestoları koordine etmek için Kiev'de bir merkez kurduğunu belirtti ve sokağa çıkan Kazakların kendisiyle iletişime geçmesi için iki telefon numarası yayınladı.

Kazakistan'daki eylemleri tetikleyen petrol zengini Mangistau'da LPG fiyatlarına zam yapılmasıydı. Ancak hükümetin eylemcilerin istekleri doğrultusunda fiyatı düşürmesine karşın, protestolar sürdü. Cumhurbaşkanı Tokayev, "Yetkililerin ülkede istikrarı sağlamak için Mangistau'daki LPG fiyatlarını düşürme kararı aldım" dedi.

Hükümet yanlısı gazetecilerden Yerbol Yedilov'un "Yerbol Online" adlı Telegram kanalında paylaştığı görüntülere göre protestocular Nazarbayev'in memleketi olan Taldıkurgan'da Nazarbayev'in bir heykelini yıktı. Protestoların durulmaması üzerine Cumhurbaşkanı Tokayev hükümeti görevden aldı. Ardından Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov'u geçici başbakan olarak atadı.

Gösterilerin başladığı petrol zengini Mangistau bölgesindeki Zhanaozen kentinde 2011 yılında, güvenlik güçleri, maaşlarının artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle greve giden petrol işçilerinin eylemine müdahale etmiş, 14 kişi yaşamını yitirmişti.

Bu müdahalenin, Kazakistan'ın 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasından sonra ülkede yaşanan en kanlı olay olduğu bildiriliyor. Protestoların merkezi olan Almatı ise, Kazakistan'ın en büyük şehri konumunda. Ülkenin güneydoğusunda yer alan şehir, başkent Nur Sultan'a bin kilometre mesafede. 1997 yılı öncesinde de ülkenin başkentiydi. Şimdilerde ise Orta Asya ülkesinin gerek finansal gerekse de kültürel merkezi konumunda.

Yaklaşık 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten kurucu lider Nursultan Nazarbayev 2019'de devlet başkanlığından ayrılmış, yerine onun desteklediği Kasım Cömert Tokayev seçilmişti. 81 yaşındaki Nazarbayev devlet başkanlığından ayrılmasına rağmen ülke yönetiminde hâlâ etkin. Nazarbayev, "Ulusun Lideri" sıfatıyla yargı muafiyeti gibi bir dizi ayrıcalığa sahip.