CiddiGazete- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna lideri Zelenski'ye Londra'nın Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımları artıracağını söyledi. Kremlin'den gelen flaş son dakika açıklamasına göre Putin, Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

İşte dakika dakika Rusya-Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar:

21.00 AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı fethedeceğine inandığını fakat başarısız olduğunu söyledi. Fransa'daki AB Liderler Zirvesi öncesi konuşan Borrell, "Bizi böleceğine inandı, başarısız oldu. Transatlantik ilişkisini zayıflatacağını inandı ve yine başarısız oldu. Şimdi artık durmalı" dedi.

20.00 Rusya, 31 Aralık 2022 sonuna kadar otomobil, uçak, insansız hava aracı ihracatını yasakladı.

19.30 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, bugün Rus güçlerinin ablukası altındaki Mariupol şehrinden tek bir sivilin dahi tahliye edilmediğini, çünkü Rus güçlerinin tahliyelere olanak sağlayan ateşkese riayet etmediğini açıkladı.

19.03 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'nın Ukrayna'daki sivillere yönelik saldırılarını artıracağına dair emareler bulunduğunu belirterek, "Daha fazla yaptırım için müttefiklerimizde çalışmak kesinlikle yerinde olacaktır" dedi. Yellen, mevcut yaptırımların Rus ekonomisini mahvettiğini de savundu.

18.45 Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irpin'den 200'ü çocuk toplam 2 bin kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini aktarıldı.

17.45 Rusya Devlet Başkanı Putin'den yeni bir açıklama geldi.

Vladimir Putin, ülke ekonomisine ilişkin bir toplantıda, Rusya’nın yaptırımlarla mücadele edeceğini ve karşılarına çıkacak her sorunu aşarak vatandaşlarını koruyacaklarını söyledi.

Putin, "Batılı devletler kendi halklarını kandırıyor derken yaptırımların yasal olmadığını iddia etti. Batı, kendi hataları için Rusya’yı suçluyor" ifadesini kullanırken, Rusya’yla dost olmayan ülkelere gözdağı vererek enerji konusunda kendi sorumluluklarını yerine getirdiklerini söyledi.

"Bunu hâlâ yapıyor olmamız şaşırtıcı" diyen Putin, ABD’nin verdiği petrol kararından sonra ülkede enflasyonun yükseldiğini ve sıkıntı çekilmeye başlandığını belirtti.

17.20 Birleşmiş Milletler (BM) tarafından son açıklanan verilere göre, Rusya'nın 24 Şubat'taki işgalinden bu yana 2,3 milyondan fazla mülteci Ukrayna'dan kaçtı.

17.00 ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşmek üzere gittiği Polonya ziyareti sırasına düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır olduğunu belirtti.

16.10 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Antalya'daki görüşme sonrası Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun aracılığı ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığımız görüşmede, Mariupol için insani yardıma ve 24 saatlik ateşkese acilen izin verilmesi konusunda ısrar ettim. Ne yazık ki, Lavrov karar vermeye değil konuşmaya gelmiş gibiydi. Umarım Ukrayna'nın isteklerini Moskova'ya iletir' dedi.

15.36 Rusya, teknoloji, telekom, sağlık, otomobil ve tarım ekipmanlarının ihracatını 2022 sonuna kadar askıya alacağını açıkladı. Rusya hükümetinin Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara karşılık getirdiği uygulama 200 farklı ihracat kalemini kapsıyor. Listede vagonlar, konteynerler, türbinler ve diğer mallar da var.

15.18 ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD'nin Polonya'ya Patriot Füze Sistemleri teslim ettiğini söyledi.

15.02 "Doğumevindeki saldırıda 1'i çocuk 3 kişi öldü" diyen Zelenski 17 kişinin yaralandığını açıkladı. İnsani yardım taşıyan TIR'ların yolda olduğunu belirten Zelenski, "Rus askerleri Ukrayna'da insani kriz yarattılar" dedi.

Zelenski, "Çarşamba günü 60 binden fazla kişi tahliye edildi' ifadelerini kullandı.

"Yakında Rus vatandaşları bile sizden nefret edecek" diyen Zelenski, sözlerine şöyle devam etti;

"Senelerdir size yalan söylüyorlar bu yalanları kendi cüzdanlarında ve Rus çocuklarının çalınmış geleceklerinde hissedecekler."

14.22 Ukraynalı mültecileri Birleşik Krallık vizesi için tamamen çevirimiçi başvuru yapabilecek. Salı gününden itibaren, pasaportu veya kimlik kartı olan Ukrayna vatandaşları, vize başvuru merkezini ziyaret etmek zorunda kalmadan tamamen sanal olarak vize başvurusunda bulunabilecekler.

Yoğun baskı altındaki İngiltere Hükümet, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek mülteciler için vize gereksinimlerini kaldırma çağrılarına direniyor. İşçi Partisi, İngiltere'yi Ukraynalı mülteciler için "normal vize koşullarını" kaldırmaya çağırmıştı.

Ukrayna'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadim Pristayko da mültecilerin bürokratik engellerle karşılaşmaması gerektiğini söylemişti. Güvenlik kontrollerinin gerekli olduğunu kabul eden Pristayko, çoğu mültecinin bir tehdit oluşturmadığını savunmuştu.

14.06 İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey Londra'nın Ukrayna'ya gece muharebe görevlerinde kullanılabilecek uçaksavar silahları sağlamanın 'pratikliğine ve fizibilitesine' baktığını söyledi.

Sky News'e konuşan Heappey, "Bir sonraki adım, Ukraynalılara geceleri de kullanılabilen uçaksavarlar sağlamak" dedi.

13.34 Ukrayna, Mariupol'a ulaşmaya çalışan insani yardım konvoyunun çatışmalar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldığını açıkladı.

13.30 Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Ukrayna vatandaşlarının savaş döneminde silah kullanabileceğini açıklamasına ilişkin, 'Elinde silah olanlar ordumuza saldırırsa hedef haline gelirler' dedi.

12.40 Kremlin'den flaş bir çağrı geldi. Rus yetkililer Putin ve Zelenski görüşmesi için hazır olduklarını duyurdu.

12.30 NATO: Genel Sekreter Stoltenberg, cuma günü Antalya'da Erdoğan ve Çavuşoğlu ile görüşecek.

10.52 Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol kentinin bir kısmı Rus güçlerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu.

10.38 Ukrayna, Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Açıklamada 12 binden fazla Rus askerinin öldüğü, 49 uçak, 81 helikopter, 335 tank ve 1105 zırhlı aracın imha edildiği bilgisine yer verildi.

10.31 Ukraynalı yetkililer Mariupol çocuk hastanesine yapılan saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

RUSYA'DAN 'AVRUPA KONSEYİ' KARARI

10.17 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın artık Avrupa Konseyi oturumlarına katılmayacağını duyurdu.

10.00 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'daki Üçlü Zirve öncesinde Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile ikili görüşme yapıldığını söyledi.

09.54 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ukrayna'da sağlık hizmetleri veren kişi ya da kurumlara karşı yapılan saldırıların 18'e ulaştığını paylaştı. Örgüt tarafından Twitter'da yapılan açıklamada:

"DSÖ şimdiye kadar [Ukrayna'da] sağlık tesislerine, sağlık çalışanlarına ve ambulanslara yönelik 10 ölüm ve 16 yaralanma dahil 18 saldırıyı doğruladı. Bu saldırılar tüm toplulukları sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıyor " dedi.

Dün akşam saatlerinde Mariupol'da bir çocuk ve doğum hastanesi Rus hava saldırısında vurulmuştu.

JOHNSON'DAN UKRAYNA'YA DAHA FAZLA YAPTIRIM' SÖZÜ

07.29 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna lideri Zelenski'ye Londra'nın Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımları artıracağını söyledi.

06.33 ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna ve Avrupalı ​​müttefiklerine 13.6 milyar dolarlık ABD yardımını onayladı. Kararın hafta sonuna kadar Senato'dan da onay alması bekleniyor.

06.26 Rusya'nın ABD Büyükelçisi, ABD'yi eski Sovyet cumhuriyetlerinde yürüttüğü askeri ve biyolojik faaliyetlerini son vermeye çağırdı.

Rus ordusu, Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol kentinde sivil yerleşim yerlerini havadan hedef aldı. Saldırı anı kameraya yansıdı.

03.57 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Ukrayna'ya ek güvenlik ve insani desteği görüştüklerini söyledi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD savunma bakanı Lloyd Austin'in Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile Ukrayna ordusuna sürekli savunma güvenliği yardımı sağlanması konusunda da görüştüğü belirtildi.

"RUSYA DÜZENLİ OLARAK SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR"

03.50 Viyana'da şansölye Karl Nehammer ile görüştükten sonra açıklamalarda bulunan başbakan Mateusz Morawiecki "Rus ordusu düzenli olarak savaş suçları işlemekte ve bunları belgeleriyle ortaya koyacağız. Finansmanı petrol ve doğalgazdan gelen savaşın oksijenini kesmek ve Putin'in savaş makinesini durdurmak zorundayız" diye konuştu.

01.40 Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna'ya 1.4 milyar Dolar tutarındaki acil durum finansmanını onayladı.

01.00 Dünyanın önde gelen inşaat ve madencilik ekipmanları üreticisi Caterpillar, Rusya’daki fabrikalarını geçici olarak kapattıklarını duyurdu.

00.45 İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni, Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri alımıyla ilgili yeni kontratların imzalanmasını askıya aldığını duyurdu.