CiddiGazete- Uluslararası Göç Örgütü, Akdeniz'deki tekne kazasında en az 100 düzensiz göçmenin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Uluslararası Göç Örgütü, konuyla ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu son trajediden dolayı üzüntü duyuyoruz ve devletlere Akdeniz’de arama kurtarma gemilerini yeniden konuşlandırma çağrımızı yineliyoruz" ifadelerine yer verdi.

SOS Akdeniz'e ait Ocean Viking gemisinin olay yerine ulaşmasının ardından olay yerinde en az 10 ceset tespit ettiği ve hayatta kalan kimseye rastlanmadığı kaydedildi.

Ayrıca yapılan açıklamada, enkazına ulaşılan bot dışında iki botun daha zor durumda olduğuna dair bilgi geldiği belirtilirken, bölgedeki arama-kurtarma operasyonlarının herhangi bir etkili bir devlet koordinasyonunun yokluğunda çok zor şartlar altında gerçekleştirildiğine vurgu yapıldı.

"BU TRAJEDİ KORKUNÇ HABERDEN SADECE BİR GÜN SONRA GELDİ"

Ocean Viking Arama Kurtarma Koordinatörü Luisa Albera olaya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- Sorumlu denizcilik yetkililerinden destek almadan acımasızca arama yaparken, ticaret gemisi My Rose tarafından suda üç cansız beden tespit edildi.

- Kısa süre sonra Frontex uçağı bir lastik botun enkazını gördü. Olay yerine geldiğimizden beri, enkazın çevresinde en az on cansız beden gördük ve hayatta kalan kimse bulamadı.

Bu trajedi , Uluslararası sularda Libya Sahil Güvenliği tarafından durdurulan aşırı kalabalık bir lastik botta ölen bir kadın ve çocuğun Uluslararası Göç Örgütü’nün paylaştığı korkunç haberden sadece bir gün sonra geldi.

- Devletler, arama ve kurtarma operasyonlarını koordine etme sorumluluklarını bırakarak, özel aktörleri ve sivil toplumu geride bıraktıkları ölümcül boşluğu doldurmaya terk ediyor. Gemimizin etrafındaki denizde bu kasıtlı eylemsizliğin sonucunu görebiliyoruz.

İBRAHİM KALIN'DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Uluslararası Göç Örgütü'nün Akdeniz'deki tekne kazasında en az 100 düzensiz göçmenin yaşamını yitirdiği açıklaması üzerine Twitter hesabından tepki gösterdi.

Kalın yaptığı paylaşımda, "Kalbi ve vicdanı olmayan bir dünya sisteminin günah defterine yazılan kaçıncı cürümdür bu? İnsanlığın uyanması için daha kaç masum can kaybedilmeli? Mağdurun ve mazlumun sahipsiz kaldığı bir dünyada ölen, insanlar değil insanlıktır" dedi.