CiddiGazete

ABD’nin 3 Ocak günü İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye Irak’ta düzenlediği suikasta dair yeni iddialar ortaya atıldı. Amerikan basını, suikast için İsrail’den istihbarat yardımı alındığını ve operasyonun Katar’dan yönetildiğini yazdı. Süleymani’nin Şam’dan Bağdat’a uçtuğu Cham Wings Havayolları’nın iki çalışanı hakkında, casusluk suçlamasıyla soruşturma başladığı da belirtildi.

Amerikan haber kanalı NBC News operasyon hakkında doğrudan bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberde, Süleymani suikastının arka planını yazdı. Buna göre, Donald Trump yönetimi operasyon öncesinde İsrail’den istihbarat yardımı aldı.

Haberdeki iddia şu: Şam Havalimanı’ndaki bazı muhbirler tarafından CIA’e, ‘Süleymani Şam’dan Bağdat’a uçuyor’ bilgisi verildi. Bu bilgi, İsrail istihbaratı tarafından doğrulandı. Bağdat Havalimanı’nda bulunan Amerikan casusları da bu doğrulama üzerine Cham Wings Havayolları’na ait Airbus A320 tipi uçak Bağdat’a indiğinde harekete geçti.

‘SADECE İSRAİL’İN HABERİ VARDI’

Amerikan basını Süleymani suikastından önce İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğine dikkat çekti. İlgili haberlerde, Süleymani suikastından sadece İsrail’in haberdar edildiği, Şam yönetiminin ise muhbir iddiaları hakkında soruşturma başlattığı öne sürüldü.

OPERASYON KATAR’DAN KOMUTA EDİLDİ

NBC’nin bir diğer iddiası da, operasyonun komuta merkeziyle ilgili. Buna göre, Süleymani operasyonu, ABD’nin Katar’daki Merkez Komuta karargahından yürütüldü. Süleymani, kendisini karşılayan Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis ile birlikte araca bindikten sonra, üç adet silahlı Amerikan insansız hava aracı konvoyun peşine düştü.

‘DEV EKRANLARDAN İZLEDİLER’

Habere göre, operasyonun tüm ayrıntıları Amerikan yönetiminin çeşitli noktalarında dev ekranlardan izleniyordu. Iraklı bir milis liderinin Süleymani’yi uçağın merdivenlerinde karşıladığı anlar bile, CIA’in Langley’deki ana karargahından seyrediliyordu. NBC, ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in canlı görüntüleri bir başka noktadan izlediğini, Başkan Donald Trump’ın Florida’da olmasına rağmen görüntülerin Beyaz Saray’a da canlı verildiğini yazdı.

KAYNAK: GazeteDuvar