CİDDİGAZETE

Suriye’den çekilme kararı alan ancak ülkenin petrol kaynaklarının bulunduğu Deyrülzor’da kalmaya karar veren Amerikan yönetiminin tartışmalı açıklamaları sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin petrol yatakları için “Belki de Exxon Mobil’le anlaşıırm” demesinin ardından, ABD Savunma Bakanı Mark Esper de bu konudaki planlarını anlattı.

Esper, petrol yataklarını bölgeyi kontrol eden terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Amerikan askerlerinden almaya çalışacak her türlü girişime karşı "ezici bir güç kullanarak" cevap vereceklerini söyledi. Esper’in, Suriye hükümetinin kendisini de engelleyeceklerini vurgulaması dikkati çekti.

‘GÖREV, SURİYE VE RUSYA’YI ENGELLEMEYİ DE KAPSIYOR’

IŞİD elebaşı Ebubekir Bağdadi’nin öldürülmesi konusunda ABD Genelkurmay Başkanı Mike Milley ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Esper, “ABD birlikleri, IŞİD’i bu hayati kaynaklardan mahrum bırakmak için bu stratejik bölgede kalmaya devam edecek ve oradaki askerlerimizin güvenliğini tehdit eden her gruba karşı ezici bir askeri güçle karşılık vereceğiz” dedi.

Esper, söz konusu askeri görevin Suriye hükümet güçlerinin veya Rusya’nın da petrol yataklarına erişimini engellemeyi kapsayıp kapsamadığına dair soruyu da “Kısa cevap şu ki, evet şu anda kapsıyor” diye cevapladı.

‘SDG’YE DESTEK OLACAK’

ABD Savunma Bakanı, Suriye’nin güneydoğusundaki Deyrülzor’da bulunan petrol sahalarının terör örgütü SDG için de para kaynağı olacağını söyledi. Esper, “SDG’nin cezaevlerini koruması, kendi birlikleri silahlandırması, IŞİD’i yenilgiye uğratma görevinde bize yardımcı olabilmesi için bu kaynaklara erişebildiğinden emin olmak istiyoruz” diye konuştu.

ABD’nin petrol yatakları konusundaki bu planlarına henüz Suriye yönetiminden cevap gelmedi.

SURİYE’NİN NE KADAR PETROLÜ VAR?

Suriye’nin petrol kaynakları, bölgenin petrol zengini diğer ülkelerinin yanında mütevazı kalıyor. Ülkenin güneydoğusundaki rezervin miktarı 2.5 milyar varil olarak ölçülürken, Suudi Arabistan 268 milyar, İran 158 milyar, Irak 144, Kuveyt 104, BAE 98 milyar varil rezerve sahip.