Suudi Arabistan’da kocaları karılarını boşadıklarında artık kadınlara telefon mesajı ile boşanacaklarından haberdar edilme hakkı tanındı. Pazar günü yürürlüğe giren yasa ile erkeklerin karılarını, onlara haber bile vermeden boşayabildiği dönem sona erdi.

Yasaya göre mahkemeler boşanma başvurusu yapıldığına ilişkin bilgiyi kadınlara telefon mesajı ile iletecek. Kadınlar ayrıca adalet bakanlığının web sitesine girerek de öğrenebilecekler.

Adalet Bakanlığının sitesinden yapılan açıklamada, ‘’Suudi mahkemeleri boşanılan kadınlara bu bilgilendirme mesajını göndermeye başladı. Bu kadın haklarının korunması yolunda bir adım’’ ifadesi kullanıldı.

‘NAFAKA HAKKI YOK’

Küresel hak organizasyonu ‘’Eşitlik, Şimdi’’ üyesi Suad Abu-Dayyeh, bir çok Arap ülkesinde erkeklerin karılarını istedikleri anda haber vermeden boşayabildiklerine dikkat çekerek, ‘’En azından şimdi kadınlar resmi olarak boşanacaklarını öğrenebilecekler. Küçük bir adım ama doğru yönde bir adım’’ şeklinde konuştu. Ancak Abu Dayyeh bu gelişmenin, kadınların nafaka hakkı kazanacağı anlamına gelmediğine de dikkat çekti.

Suudi Arabistan’da kadınların, spor stadyumu tribünlerine girebilme, yerel seçimlerde oy kullanma, otomobil sürme gibi bazı hakları son birkaç yılda tanındı. (Amerika Bülteni)