CiddiGazete- ABD önderliğindeki batılı güçlerin 20 yıl sonra ülkeden ayrılmasıyla birlikte etkisini artıran ve bir bir haftada Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban, son kaleyi de düşürdü.

Ülkenin büyük bölümünü kontrol altına alan ve sadece başkent Kabil'in kuzeyinde yer alan Penchir Vadisi'nde Afganistan Ulusal Direniş Cephesi ile mücadele eden Taliban, bu bölgenin de kontrol altına alındığını açıkladı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid yaptığı açıklamada, Taliban'ın Afganistan’daki son direnişin olduğu Penchir bölgesinin kontrolünü tamamen ele aldığını duyurdu.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, bölgedeki Afganistan bayrağının değiştiği ve Taliban bayrağı asıldığı görüldü.

Taliban tarafından yapılan açıklamada, "Bu zaferle birlikte ülkemiz savaş batağından tamamen kurtuldu" ifadesi kullanıldı.

İDDİALAR YALANLANDI

Bölgedeki direnişçi grubun lideri Ahmed Mesud'dan konuyla ilgili açıklama gelmedi. Fakat Mesud'un liderlik ettiği Afganistan Ulusal Direniş Cephesi, Taliban'ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

Grubun sözcüsü Ali Maisam, BBC'ye açıklama yaptı. Maisam, "Bu doğru değil. Taliban Penchir'i ele geçirmedi. Taliban'ın iddialarını yalanlıyorum" dedi. Ayrıca Afganistan Ulusal Direniş Cephesi'nin sosyal medya hesabından, "AUDC güçleri büyün stratejik mevzilerini koruyor ve vadide savaşmaya devam ediyor. Afgan halkına, Taliban'a ve müttefiklerine karşı savaşın adalet ve özgürlük alınana kadar devam edeceğinin garantisini veriyoruz" açıklamasını yaptı.

Mesud daha önce, Taliban ile savaşmak yerine ve çatışmaların durdurulması koşuluyla barış müzakeresi yapılabileceğini açıklamıştı.