CiddiGazete

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esad hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurdu. Pentagon'dan yapılan açıklamada da el-Esad ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füze ile saldırı düzenlendiği bildirildi. ABD üslerine düzenlenen saldırıda ölü ya da yaralı sayısı hakkında henüz bilgi yok.

ABD’nin bölgede İran tarafından hedef olarak seçilen Ayn el-Esad ve Erbil üsleri ABD askerleri tarafından yoğun olarak kullanılan üslerinden ikisi.

K1 üssü Kerkük civarında, Haris üssü Süleymaniye’de, Taci üssü Bağdat’ın kuzeyindeki üs, Victory üssü Bağdat Uluslararası Havalimanı’nın içinde bulunduğu üs. K1 üssü Kerkük civarında, Haris üssü Süleymaniye’de, Taci üssü Bağdat’ın kuzeyindeki üs.

ABD’nin Irak’ta 9 üssü bulunuyor. Bu 9 üste yaklaşık 5 bin ABD askeri var. Bu askerlerden önemli bir bölümü ve muharip birlikler Ayn el-Esad’da konuşlanmış durumda. Suriye’den çekilen askerlerin bir bölümü Kayarra ve Ayn el-Esad’a kaydırıldığı biliniyor.

Üslerin hepsi muharip kabiliyete sahip ama en önemli iki tanesi Erbil ve Ayn el-Esad üsleri. Bu üslerin en büyük özelliği Suriye’yi de kontrol eden iki büyük üs olması.

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Irak'tan çekilmesine ilişkin soruları cevaplayan Trump, "Orada devasa ölçüde pahalı bir üs inşa ettik. Milyarlarca dolara mal oldu. Benden çok önce yapılmıştı. Harcamalarımız için geri ödeme yapmadıkları sürece çıkmayacağız" ifadesini kullandığı üssün Ayn el-Esad olduğu belirtiliyor.

ZARİF: SALDIRININ DÜZENLENDİĞİ ÜS HEDEF ALINDI"

İran Dışişleri Bakanı Zarif saldırının yapıldığı üssün Kasım Süleymani’nin vurulduğu üs olduğunu ve "Orantılı bir saldırı olduğunu" söyledi.

Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51 maddesi uyarınca meşru müdafaa yaptıklarını belirten Zarif, "Vatandaşlarımız ve üst düzey yetkililerimize yönelik korkakça saldırının düzenlendiği üs hedef alınarak orantılı bir cevap verildi ve tamamlandı. Çatışmaların tırmanması ya da savaş peşinde değiliz. Ancak her türlü saldırganlığa karşı kendimizi koruyacağız" dedi.