CiddiGazete- ABD Başkanı Donald Trump, Çin merkezli ByteDance şirketine ait video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulaması olan TikTok’u yasaklayacaklarını açıkladı.

Florida ziyaretinin ardından başkent Washington DC'ye dönüşte uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Trump, yasaklama için başkanlık kararnamesini imzalayabileceğini söyledi.

‘SATIŞ BASKISI’

Sözcü’nün aktardığına göre Reuters bu adımı Çinli sahibinin TikTok’u satması için baskıyı artırmak olarak yorumladı. Ajansa göre Trump’ın bu açıklaması Beyaz Saray, ByteDance ve Microsoft dahil potansiyel alıcılar arasında dün gerçekleşen ancak sonuca ulaşmayan hummalı müzakerelerin ardından geldi.

'MICROSOFT VE FACEBOOK ALABİLİR'

TikTok’un ABD operasyonlarının satışı için baskı kurulduğu ancak anlaşma sağlanamadığı, müzakerelerin önümüzdeki günlerde devam etmesinin beklendiği belirtildi.

ByteDance’in 50 milyar doları aşkın değer biçmesinin ve şirkette azınlık hissedarı olarak kalmak istemesinin müzakerelerde sorun oluşturduğu öne sürüldü.

Microsoft dışında Facebook’un da TikTok’u satın alabileceği aktarıldı.

‘ULUSAL GÜVENLİK ENDİŞESİ’

Çin’e karşı çok yönlü bir mücadele başlatan ABD’de bir süredir “ulusal güvenlik endişeleri” iddiasıyla TikTok’un yasaklanması gündemdeydi.

TikTok’un ABD’de 80 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunuyor.