ABD'de 2020 seçimlerinin başlamasına bir yıldan biraz daha fazla bir süre kalırken, Demokrat Parti Donald Trump'ı yenebilecek bir aday belirleme arayaşında. Demokrat Parti'nin adayı olmak için birçok önemli siyasetçi yarışa katıldı.

Demokrat Parti ön seçimlerine katılmak için 20 aday resmi olarak aday adaylığını açıkladı. Real Clear Politics (RCP), şu anda hangi adayların önde olduğunu belirlemek için yapılan bütün anketlerin ortalamalarını aldı.

JOE BİDEN ŞİMDİLİK ÖNDE

RCP'nin verilerine göre anketlerde Barack Obama hükümetinin başkan yardımcısı Joe Biden, şu anda Demokrat Parti'nin 2020 başkan adayı olmaya en yakın isim olarak görünüyor. Yapılan son anketlerin ortalamasına göre Demokrat Parti tabanının yüzde 32.3'ü ön seçimlerde Biden'ın destekliyor. Yapılan tüm anketlerde birinci sırada bulunan Biden, ikinci adayın ortalama 15.8 puan önünde bulunuyor. Biden'ın bu farkı koruyup koruyamayacağı ise ard arda gelen 'skandalların' ardından merak konusu oldu. CNN geçtiğimiz günlerde Biden'ın kürtaj karşıtı söylemlerde bulunduğu 2006 tarihli bir röportajı ortaya çıkarmıştı ve bu Demokrat Partilileri kızdırmıştı. Ayrıca Biden'ın "bazı kadınlara rahatsızlık verecek kadar yakın davrandığı" ile ilgili birçok haber yapıldı.

BERNİE SANDERS TAKİPTE

Biden'ı YouGov/Economist anketi dışında bütün anketlerde Vermont Senatörü Bernie Sanders takip ediyor. Anketlerin ortalamasına göre ön seçimlerde oy vereceklerin yüzde 16.5'i Sanders'ı başkan adayı olarak görmek istiyor. Sanders, 2016 başkanlık seçimlerinde yine Demokrat Parti adaylığı için Hillary Clinton ile yarışmış, sürpriz bir başarı elde etmiş ancak sonunda adaylığı kaybetmişti. Biden adaylığını açıklayana kadar Sanders tüm anketlerde birinci sırada görünüyordu. Ay sonunda Demokrat aday adayları arasında yapılacak tartışma Sanders'a Biden ile arasındaki farkı eritme fırsatı sunabilir.

ELİZABETH WARREN ÜÇÜNCÜ SIRADA

Anketlerde üçüncü sırada Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren bulunuyor. Başarılı siyasetçi ve akademisyen özellikle ABD'li gençlerden ciddi oradan destek alıyor. Warren, YouGov/Economist anketine göre ise yarışta ikinci sırada ve Biden ile arasında sadece 11 puan fark bulunuyor. Anketlerin ortalamasına göre Warren oyların yüzde 11.8'ini alıyor.

SÜRPRİZ İSİM PETE BUTTİGİEG

Yarışta bir başka sürpriz isim South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg oldu. İlk adaylığını açıkladığında ülke genelinde tanınır olmamasından sebep anketlerde çok başarılı sonuçlar alamayan Buttigieg, yürüttüğü başarılı seçim kampanyası sayesinde yüzde 7.8'e ulaştı. Buttigieg, bu sayede birçok tanınan siyasetçinin önüne geçmeyi başardı.

Anketlerde beklenenin altında kalan isimler ise Kaliforniya eyalet başsavcısı Kamala Harris (yüzde 6.5), 2018 ara seçimlerinde ülke çapında üne ulaşan eski Teksas temsilcili Beto O'Rourke (yüzde 3.5) ve New York Belediye Başkanı Bill de Blasio (yüzde 0.3) oldu.

KAYNAK: T24