CiddiGazete

Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan’ın, ABD ve Avrupa Birliği’ni de arkasına alarak Doğu Akdeniz’i tek taraflı olarak "paylaşma" çalışmalarına karşı hamle yapmış ve Libya'nın meşru hükümetiyle ile masaya oturmuştu.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile İstanbul'da görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "deniz yetki alanlarının sınırlandırılması" anlaşması imzalamıştı.

Yürürlüğe giren o anlaşmanın ardından hem Yunanistan’dan, hem de Güney Kıbrıs’tan birbiri ardına açıklamalar gelmişti. Yunanistan, Libya Büyükelçisi’ni sınır dışı ederken, Türkiye’yi de yapılan anlaşma nedeniyle BM’ye şikayet etmişti.

‘HAFTER’DEN EMİR ALDIM’

Yaşananların ardından bir sıcak gelişme de Libya cephesinden geldi. Libya’da ülkenin doğusunu kontrol altında tutan ve bütün Türkleri düşman olarak gören General Hafter’e bağlı donanmanın komutanından skandal bir açıklama yapıldı.

Yunan medyasına konuşan Faraj el Mahdawi, Türkiye’yi tehdit ederek, "bölgeye yaklaşacak herhangi bir Türk gemisini batırma emri aldığını" söyledi. Greek Reporter’ın aktardığına göre Mahdawi, "Hafter’den emir aldım. Türk arama gemileri varır varmaz onları batıracağım” dedi.

Hafter geçen yıl da kontrolü altındaki yerleşim yerlerinde ne kadar Türk varsa hepsinin yaşadıkları yerleri terk etmelerini istemişti.