CiddiGazete- Rusya, Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kentinde sivillerin tahliyesi için insani koridor açılması amacıyla geçici ateşkes ilan etti. Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te bulunan ancak Ukrayna askerlerinin kontrolündeki Mariupol, Rusya'nın işgaliyle saldırıların en yoğun olduğu noktalardan biriydi.

Rus ordusu, kentteki operasyonun bu sabah yerel saatle 10.00 itibarıyla 5 saat süreyle durdurulacağını bildirdi.

Donetsk'teki Volnovakha kasabasında da insani koridor oluşturulduğu belirtildi.

Moskova ve Kiev, önceki gün Belarus'ta düzenlenen ateşkes görüşmelerinin ikinci turunda insani koridorlar oluşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.

RUSYA İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP KENT

Ukrayna'nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol, günlerdir Rus kuşatması altında. Yaklaşık 450 bin kişiye ev sahipliği yapan kentte çatışmalar nedeniyle elektrik ve su kesintileri de yaşanıyor.

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boişenko, "acımasız saldırılar" olarak nitelendirdiği Rus askeri operasyonları sırasında vatandaşların tahliyesi için insani koridor oluşturulması çağrısında bulunmuştu. Boişenko, Perşembe gününden beri kuşatma altında bulunan kentte su ve elektrik kesintisi yaşandığını, ısıtma sisteminin çalışmadığını vurgulamıştı.

Belediye Başkan Yardımcısı Sergey Orlov da "NATO yardıma gelmedikçe Putin sivilleri öldürmeyi durdurmaz" demişti.

Ukrayna'nın stratejik kentlerinden biri olan Mariupol’ün Rusya için kilit bir stratejik hedef olduğu ve Rusya'nın burayı ele geçirmesi halinde Kırım'daki birliklerle güçlerini birleştirebileceği söyleniyor.

SON DAKİKA: ATEŞKES ERTELENDİ

Ancak öğle saatlerine yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Mariupol kentinde güvenlik gerekçesiyle sivillerin tahliye edilebilmesi amacıyla alınan geçici ateşkes kararının ertelendiği duyuruldu.