Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Lavrov ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Lavrov’un basın toplantısındaki sözlerinden satır başları:

İdlib konusunda mutabakatlar ele alındı.

Dünyada dönüm noktası yaşıyoruz. İki kutuplu dünyadan çok kutuplu bir dünyaya geçiş yaşanıyor.

İdlib’de gözetim noktaları kurulmasıyla durum biraz yatışmaya başladı. Suriye ordusu kendi toprağındadır, bizim de destek sağlama hakkımız var ancak Obama rejiminden bu yana vatansever gruplar muhaliflerden ayırt edilemiyor.

Tek taraflı ekonomik yaptırımlar gayrimeşrudur. Milli paralarla ticaret önümüzdeki hedefler arasındadır. Doların nüfuzu azalacak ve kullanılmamaya başlanılacak.

ABD, Astana sürecinin etkili bir sonuç almasını olumsuz etkilemek istiyor. Batı’nın mültecilerle ilgili tutumu da şaşırtıcı

Çavuşoğlu ise şu ifadeleri kullandı:

Vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya'yı ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var.

İdlib’te teröristler var. Bizim sonuç alıcı bir stratejiyle bu teröristleri tespit edip onları etkisiz hale getirmemiz lazım. Tüm İdlib’i bombalamak doğru deği.

Brunson sağlık sebeplerinden dolayı ev hapsinde, durumunda bir değişiklik yok.

ABD’de bir karmaşa var, krizden beslenenler de var.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’nın ev hapsindeki rahip Andrew Brunson’ı bugün ziyaret edeceğini söyledi.