CiddiGazete- SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ve Aslı Ünal'ın kaleme aldığı "Dijital dünyada sınavlara hazırlık nasıl olmalıdır?" başlıklı çalışma, öğrencilere yeni dönem için ışık tutmayı hedefledi.

Sınavlara hazırlıkta rehber niteliğinde çalışmada şu ifadeler yer aldı:

Dijital eğitim ve çevrimiçi sınıfların yanı sıra her yaş grubundan öğrencinin hayatındaki en büyük yeniliklerden birisi dijital cihazlar, platformlar ve kaynaklar aracılığı ile sınavlara hazırlanmak olmuştur.

Lise ve üniversite sınavına girecek olan öğrenciler için kademeli bir şekilde açılan okulların da tamamen kapatılmasıyla öğrencilerin sınava hazırlık süreçleri de dijital dünyada kendini yeniden şekillendirmek durumunda kalmıştır.

Bugüne kadar sınava hep ellerinde not kâğıtları ve deneme sınavları ile sınavlara hazırlanan gençlerin yerini bilgisayar, tablet ve telefon ile sınavlara hazırlanan dijital yerliler almıştır.

Dijital dünyada ve e-kaynaklar ile sınava hazırlanmanın farklı dezavantajları ve avantajları bulunmaktadır. Ancak birkaç basit öneri ve oluşturulan etkili bir çalışma programı ile dijital kaynaklar ile sınav hazırlığı öğrenciler için çok iyi bir yaşantı haline gelebilir.

1. Dijital planlayıcı ve takvimleri kullanın

Dijital dünyada harika çalışma planları oluşturmaya ve çalışma düzenini takip etmeye yardımcı olabilecek çok sayıda mobil uygulama bulunmaktadır. Öğrenciler bu uygulamalar aracılığı ile kendilerine aylık ve haftalık çalışma programları hazırlamalı; öğrenme eksikliklerini ve yapması gereken diğer çalışmaları kaydetmek için anımsatıcılar kullanmalıdır. Bu uygulamaları kullanmak dijital dünya ile oldukça tanışık olan öğrencilerin düzenli bir çalışma programı takip etmesini sağlayacaktır.

2. E-kitaplarınızı kullanırken aktif olun

Basılı kaynaklar yerine e-kitaplar kullanmaya başlayan öğrenciler, çalışmaları sırasında kitap üzerinde not alma, metin işaretleme uygulamaları aktif bir biçimde kullanmalıdır. E-kitaplar üzerinde not alma ve işaretleme yapmadığınızda geri dönüp eksik kaldığınız veya hatırlamak istediğiniz yerleri bulmaya çalışmak vakit kaybına ve motivasyon eksikliğine neden olacaktır. Ancak teknolojinin sağladığı aktif ve yaratıcı uygulamalar ile kaynaklarınızı daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.

3. Konu anlatım videolarını bir düzen içerisinde takip edin

Ders kayıtları ve internette yer alan diğer konu anlatımı videoları öğrenciler için sınava hazırlık sürecinde en önemli avantajlardandır. Öğrenciler kaydı alınan dersleri ve diğer videoları istedikleri her an ulaşım sağlayarak ihtiyacı olan bilgiye ulaşabilir. Burada önemli olan nokta ise konu anlatımlarını belli bir düzen içerisinde takip etmek ve öğrenmenin kronolojik, hiyerarşik düzenine dikkat edebilmektir.

4. Soru çözümü etkinliklerinizi arttırın

Dijital sınıflar, online eğitim uygulamaları ve internet hem öğrencilerin kendi öğretmenleri hem de internette hizmet sunan binlerce öğretmenin hazırladığı sayısız soru çeşitliliği sunmaktadır. Dijital ortamlarda istediğiniz ders ve konular için sorular, deneme sınavları bulabilirsiniz. Buradaki sayısız soruyu dijital ortamda çözmek sistemlerin kolaylığı sayesinde he vakit kazanmanıza hem de çok sayıda soru türü görmenize olanak sağlayacaktır. Bütün bunlara ek olarak internette yer alan soru-çözüm videoları ise öğrenmenizin en iyi yollarından biri olacaktır.

5. Arkadaşlarınız ile etüt sınıfları oluşturun

Dijital dünyada arkadaşlarınız ile çeşitli şekillerde iletişim kurabilmek için sayısız uygulama vardır. Öğrenciler bu uygulamalardan birini etüt sınıfına dönüştürebilir ve burada arkadaşları ile interaktif bir şekilde konu anlatımı, soru çözümü etkinlikleri yapabilir. Grup çalışmaları ve yeni çalışma stilleri bilginin kalıcılığını arttırmanın yanı sıra öğrencilerin motivasyonunu da olumlu etkileyecektir.

6. Ders çalışma dışındaki zamanlarda teknoloji kullanımınızı sınırlandırın

Aynı anda akademik ve sosyal yaşantılarını dijital ortamlara taşımak zorunda kalan öğrenciler zamanlarının çoğunun dijital cihazlar ve sanal ağlarda geçirmektedir. Ancak bu durum bir süre sora fiziksel ve mental yorgunluk, dijital bezginlik yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle öğrencilerinin dijital dünyadaki zamanlarının ders çalışarak daha verimli geçirebilmeleri için harici ekran kullanımını azaltması gerekmektedir.

7. Düzenli molalar verin

Beynin odak noktasını yeniden kazanması için düzenli molalara ihtiyacı vardır. Uzun saatler boyunca aralıksız çalışmak neredeyse hiçbir zaman en iyi taktik değildir; çünkü bu yolla bilginin uzun vadede saklanması neredeyse imkânsızdır. Bu duruma teknolojik cihaz kullanımının neden olduğu yorgunluk da eklendiğinde çalışma tarzınıza en uygun rutini belirlemek ve bu rutinde düzenli molalara yer vermek önemlidir.